Националният литературен музей и къщата музей Димитър Димов организират ученически

...
Националният литературен музей и къщата музей Димитър Димов организират ученически
Коментари Харесай

"Модата в романите на Димитър Димов" е темата на ученически конкурс

Националният книжовен музей и къщата музей " Димитър Димов " провеждат училищен конкурс за художествена схема на тематика " Модата в романите на Димитър Димов ".

Организаторите разчитат на деца от междинните учебни заведения, които се образоват по специалности, свързани с планиране, моделиране и разработване на облекло, както и на възпитаници с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният период за присъединяване е 15 април.

Участниците ще имат за задача да подберат къс фрагмент от определен разказ на Димов с изложение на облеклото на някой от героите и да основат художествена схема на модел, в фешън линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният фрагмент би трябвало да бъде посочен във формуляра за присъединяване в състезанието.

 Тютюн – том 1 и 2 С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е постоянно елегантно облечен. Дори в романите си - " Поручик Бенц " (1938), " Осъдени души " (1945) и " Тютюн " (1951), писателят обръща особено внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от стилната линия, присъща за времето, за което написа - кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал постоянно бабата на собствен другар от детинство, с цел да преглежда стилните журнали, които тя имала.

В романа " Тютюн " Димов даже загатва едно от водещите на времето фешън списания - Lady`s Home Journal (САЩ, 1883 - 2016). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от аргументите облиците на неговите персонажи да са толкоз реалистични.



Изисквания към творбите:

1. Формат - А3 (297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm);

2. Максимален брой скици - 3 бр.

3. Материали и техника - по избор(с изключение на потреблението на средствата на цифровите технологии).

Художествените скици ще бъдат оценени от жури от представители на Националния книжовен музей и преподаватели и студенти от Департамент " Дизайн ", компетентност " Мода " на Нов български университет.

Критериите за оценка ще бъдат:

- живописност и артистичност;

- степен на отразяване на истинския модел, разказан от Димитър Димов;

- степен на непосредственост с стилните трендове в облеклото от времето, в което се развива действието в определения роман/ откъс;

- избор на материи, цветове, аксесоари;

- съществуване на модерни елементи, които не нарушават чувството за винтидж-стила, само че показват персонално отношение и автентичност.

 Осъдени душиС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Изложба с най-хубавите скици ще бъде подредена в къща музей " Димитър Димов " на 26 април - Световен ден на модата, когато ще бъдат оповестени и спечелилите в състезанието. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените създатели ще получи и опция да осъществя някои от скиците си.

Предвижда се, след ушиване на моделите, да бъде проведено особено събитие с фешън дефиле.

Получените скици няма да бъдат връщани на създателите и ще бъдат употребявани при други тематични изложения и събития, проведени от къща музей " Димитър Димов ", Национален книжовен музей.

Организаторите си резервират правото да трансформират плануваните дати и форма на показване на резултатите от състезанието, съобразявайки се с епидемиологичната конюнктура в страната.

Художествените скици, дружно с формуляра за присъединяване в състезанието, ще бъдат одобрявани до 15 април 2021 година на адрес: София, ул. " Г. С. Раковски " № 138, ет.2, за къща музей " Димитър Димов ", Национален книжовен музей.

За контакт и спомагателна информация: доктор Милена Катошева, основен уредник; тел. 0878864 111, 0893 324 165;e-mail:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР