Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП

...
Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП
Коментари Харесай

Съдът прие: Онлайн работата на депутати не е в разрез с Конституцията

Конституционният съд (КС) единомислещо отхвърли настояването на депутати от Българска социалистическа партия да анулира опцията заболели или сложени под карантина поради COVID-19 депутати да вземат участие виртуално в парламентарните съвещания и одобри, че тази процедура не опонира на Конституцията.

За решението, което към момента не е оповестено, заяви lex.bg. То е взето единомислещо от членовете на Конституционен съд. На процедура, съдът приема, че Конституцията позволява виртуално присъединяване на сложени под карантина или изолираност депутати в парламентарните съвещания.

Специалните правила за работа на Народното събрание поради ковид, бяха признати при започване на октомври 2020 година, с цел да си обезпечат ръководещите кворум в пленарната зала, защото Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бойкотираха съвещанията.

В продължение на няколко месеца депутати се включваха онлайн от домовете си, а някои даже и от болничната стая, с цел да се записват за присъединяване в съвещанията. В доста от гласуванията те също се включваха онлайн, а ръководителят, обявявайки резултата, добавяше и гласовете на участващите отдалечено депутати.

Според левицата решението, допускащо онлайн присъединяване, опонира на Конституцията, в която е записано, че пленарните съвещания стартират, когато " участват повече от половината народни представители ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР