Бургас вече е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в

...
Бургас вече е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в
Коментари Харесай

Бургас вече е най-засегнатият от COVID-19 град, а Търговище - единственият оазис

Бургас към този момент е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България. Почти цялата страна е в алената зона с над 120 заболели на 100 хил.души, като единственото изключение остава област Търговище. Там обаче равнището на болест също върви стръмно нагоре и разликата сред областите с най-ниска и най-висока заболеваемост спада от обичайните в последните седмици 14 - 18 пъти, до 9 пъти.

Данните са седмичният разбор на здравните управляващи, основан на информацията от Единната осведомителна система за ковид. Заболеваемостта се мери в брой лабораторно доказани новорегистрирани случаи на 100 хиляди души население за последните 14 дни. Информацията е към 14 март, само че динамичността на заболеваемостта е толкоз огромна, че данните демонстрират съществени промени даже в границите на двата дни от този момент насам.

Бургас измести Плевен като най-засегната област

В рамките на последната седмица заболеваемостта в Бургас се е повишила доста и региона изпреварва Плевен, който беше в най-тежка обстановка в първата седмица на март. В Бургас към 14 март е инфектираните са 676 на 100 хиляди души (496 седмица по-рано), до момента в който в Плевен - 647 (при 553 към 7 март).

Данните за заболеваемостта във всяка област се виждат при посочването й. От календара в графиката могат да се преглеждат данните за седмиците обратно.
В последните два дни след седмичния разбор обаче растежът продължава и изчислението на " Дневник " въз основата на данните на Единната осведомителна система, демонстрира, че Бургас към този момент е трансферирал границата от 700 болни, следван от столицата. Ето какво демонстрират данните към днешна дата: Области с най-висока заболеваемост към 16 март 2021 година:
Бургас - 724 души на 100 хиляди
София град - 684 души
Враца - 670 души
Плевен - 669 души
Кюстендил - 608 души

Дори и Търговище удвоява

Три от четирите области, които предходната седмица имаха по-малко от 120 инфектирани на 1000 хиляди души - Разград, Кърджали и Видин, към този момент са в алената зона. Така картата на България наподобява тъкмо както на 29 ноември предходната година. Тогава единствената област в оранжево беше Кърджали със заболеваемост от 100 на 100 хиляди души.

В момента само в Търговище ситуацията остава по-спокойно, само че и тази област мина в оранжевия бранш, а случаите там за седмица съвсем са се удвоили - от 41 на 79.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР