След като беше сред страните по света, най-тежко засегнати от

...
След като беше сред страните по света, най-тежко засегнати от
Коментари Харесай

Как Чили стана ваксинационният шампион на Латинска Америка

След като беше измежду страните по света, най-тежко наранени от COVID-19, Чили в този момент е една от страните с най-успешна имунизационна акция. В Чили, с 19 милиона поданици, на над 25 % от популацията към този момент е сложена най-малко една доза ваксина, като това трансформира страната във имунизационния първенец на Латинска Америка. В международен проект по-голям дял имунизирани от Чили имат единствено Израел, Обединените арабски емирства и Англия.

Ситуацията към този момент е много по-различна от тази при започване на пандемията, когато чилийските управляващи бяха разкритикувани, че са неспособни да проследят контактните лица и да слагат под изолираност инфектираните.

Каква е тайната на триумфа на Чили?

Правителствени чиновници и здравни служащи споделят, че триумфът се дължи на ранните договаряния на Чили с производителите на ваксини, а също по този начин - и на опита от предишното с всеобщи имунизационни акции, хвален от Световната здравна организация. През първите месеци на пандемията новините от Чили бяха мрачни, като местата в интензивните отделения в лечебните заведения съвсем свършиха, а държавното управление не успяваше да овладее разпространяването на вируса макар въведените от него ограничавания, включващи локдаун.

Паралелно обаче се развиваше друга история, за която малко на брой знаеха. История, която бе почнала месеци по-рано и която след това подсигурява бързия достъп на Чили до ваксини. Чилийският министър на науката Андрес Коуве съобщи пред Асошиейтед прес, че формалните договаряния с компании, произвеждащи ваксини, са почнали още през април - единствено месец откакто разпространяването на COVID-19 бе оповестено за пандемия.

По думите на Коуве през май екип от специалисти е показал на президента Себастиан Пинера проект, включващ пътна карта за това по какъв начин да бъде употребена мрежата на страната от търговски съглашения и предишни контакти с фармацевтични компании, с цел да получи Чили ваксини незабавно щом бъдат създадени. Една от рекомендациите е била Чили да се включи в клиничните проби.

За триумфа на самодейността са помогнали контакти, открити месеци по-рано в Китай. През октомври 2019 година чилийският биохимик лекар Алексис Калергис посещава Пекин дружно с двама чилийски сътрудници, с които взе участие в интернационален конгрес по имунология. Там Калергис се среща с специалисти от китайската фармацевтична компания Синовак (Sinovac).

Калергис към този момент бил обсъждал със Синовак изследователската активност в областта на имунизациите, когато през януари предходната година Китай разгласи, че е разпознал нов вирус, и откакто в границите на седмици вирусът се популяризира по целия свят, на чилийския академик му станало ясно, че би трябвало да се свърже с сътрудниците си от Синовак. " Възползвахме се от опита си, от контактите си и от интереса, който проявихме, и започнахме разисквания със Синовак, съобщи Калергис, шеф на Института " Миленио " за имунология и имунотерапия към чилийския Католически университет.

Калергис провел диалози със свои сътрудници от Синовак през януари и февруари предходната година, а по-късно отишъл при ръководителя на Католическия университет Игнасио Санчес с детайлите, като му споделил, че за тях би трябвало да бъде обявено на държавното управление. Санчес

се свързал с чилийските министри на опазването на здравето и на външните работи

и ги призовал да стартират рано договаряния със Синовак и с други фармацевтични компании, с цел да стане Чили част от клиничните проби. Министрите се съгласили си и чилийското държавно управление почнало да употребява дипломатическите си контакти.

През юни, доста преди всички останали страни в Латинска Америка, Чили си подсигурило контракт с компанията Синовак, която се задължила да достави ранна пратка незабавно щом имунизацията бъде утвърдена, описа Калергис. Родриго Янес, заместник-министър на външните работи, който дава отговор за интернационалните стопански връзки и е основният договарящ на Чили в договарянията с производителите на ваксини, акцентира, че чилийското държавно управление през цялото време си е давало сметка, че би трябвало да работи с разнообразни фармацевтични компании по едно и също време. " Обмислихме разнообразни варанти и не заложихме единствено на един ", посочи той.

Страната става част от клинични проби на Синовак през декември, в които вземат участие 2300 здравни служащи. Правителството не оповести резултатите от тестванията, като сподели единствено, че са положителни. В Чили са направени също проби на имунизациите на фирмите АстраЗенека (AstraZeneca), на Янсен (Janssen) и на китайската фармацевтична компания Кансино (CanSino), като резултатите от тези проби също не са оповестени.

Чили получава през декември първите си ваксини - към 21 хиляди дози от препарата на Пфайзер (Pfizer), като те са по-малко от обещаното количество. Страната неотложно стартира да имунизира здравните служащи. Към края на януари Чили получи първите четири милиона дози от имунизацията на Синовак и това разреши темпото на имунизационната акция да бъде ускорено. Масовата имунизация стартира предишния месец.

Чили слага по повече от 100 хиляди дози дневно от началото на февруари, като предходната седмица дневно бяха поставяни тройно повече дози. В сряда

Чили записва международен дневен връх с слагането на 1.3 дози на 100 хиляди поданици,

като, за съпоставяне, в Израел са били сложени 1.04 дози, излиза наяве от информация на " Нашият свят в данни " - съдружие на откриватели от Оксфордския университет и организацията с нестопанска цел " Лаборатория за данни за световна смяна ".

Нито една друга страна в Латинска Америка не се приближава до резултатите на Чили. Бразилия, да вземем за пример, е ваксинирала единствено четири % от популацията си, а Аржентина - към три %. Здравният министър Енрике Парис съобщи, че Чили разполага понастоящем с 35 милиона дози, с които може да имунизира 15 милиона души, и към този момент оказва помощ на други страни. По-рано този месец чилийските управляващи подариха по 20 хиляди дози от имунизацията на Синовак на Парагвай и на Еквадор.

Чили " направи положително обмисляне и употребява умно ресурсите си, с цел да подписа двустранни съглашения с някои производители ", сподели тази седмица Харбас Барбоса, заместник-директор на Панамериканската здравна организация. Това не е първият път, в когато Чили организира сполучлива имунизационна акция. Миналата година в интервала март-април, когато коронавирусът стартира да се популяризира по света, чилийските управляващи имунизираха против грип осем милиона души. Марио Патино, на 75 години, бе измежду първите имунизирани против COVID-19 с доза от препарата на Синовак през февруари в учебно заведение в Ло Прадо - безпаричен жилищен квартал на Сантяго.

" Всичко беше чудесно, бързо, обслужването беше чудесно, доста добре проведено. За мен имунизацията значи по-голямо успокоение ", показа Патино, който в събота получил и втората си доза. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР