Високо ценено островче на стабилност в един размирен регион, Джибути

...
Високо ценено островче на стабилност в един размирен регион, Джибути
Коментари Харесай

Джибути - късче земя с голямо стратегическо значение за Франция

Високо ценено островче на непоклатимост в един раздорен район, Джибути съставлява стратегически опорен пункт за Франция, която разчита да поддържа там и отсега нататък най-голямата си военна база в чужбина, щом предоговори споразуменията си за защита с дребната източноафриканска страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът Еманюел Макрон се чака да одобри на следващия ден в Елисейския замък своя сътрудник Исмаил Омар Гелех, който бе негов хазаин през март 2019 година Сега, при започване на февруари, активността на Френските сили в Джибути (FFDJ) е в разгара си - бойни дейности в пустинята като стаж за локални и френски военни, учения по въздушно полицейско наблюдаване за два "Миража " от военновъздушната база, тренировки на специфични сили по втурване на въздушен десант, а военноморската база се готви да посрещне през март самолетоносача "Шарл де Гол ", който ще я употребява като логистична спирка на път за Индийския океан.

Париж, който подписа през 1977 и 2011 година съглашения с някогашната френска колония, има много аргументи за устрема да резервира позициите си на това парченце земя с едномилионно население, ситуирано на няколко кабелта от стратегическия пролив Баб ел Мандеб, през който минава огромна част от международната търговия сред Азия и Запада.

Срещу годишен наем от 40 милиона $ и гарантирайки отбраната на въздушното пространство на Джибути, "ние разполагаме тук с несравнима независимост на деяние и благоприятни условия за тренировки ", отбелязва комендантът на авиобазата на Френските сили полковник Оливие Соние.

А най-много, в този анклав, обкръжен от страни в рецесия - Йемен, Еритрея и Сомалия, "смисълът от наличието ни е да осигурим на управляващите у нас оценка на обстановката ", акцентира командирът на Френските сили военачалник Стефан Дюпон. Тази база дава на 1500-членния френски контингент опцията при рецесия в субрегиона бързо да приема и изпраща войски към Индийския океан или Близкия изток.

Конкуренцията обаче е жестока. През последните двайсет години френските сили тук бяха разграничени надве, а в това време редица велики сили се настаниха в Джибути, предлагайки на управляващите положителни пари като аренда.
От 2002 година Съединени американски щати поддържат в страната единствената си непрекъсната база в Африка (4000 войници) и я употребяват при антитерористични интервенции против сомалийските ислямисти от Аш Шабаб и против Ал Каида на Арабския полуостров. Тук има също японци и италианци, които подкрепят битката с пиратската активност в съседство.

Колкото до Китай, дошъл тук през 2017 година, той има през днешния ден едно пристанище и военна база, гарантиращи сигурността на големите му стопански ползи в района (в превоза, енергетиката, индустрията и т.н.). Русия също не е надалеч - през декември Москва подписа със Судан конвенция, която й дава правото да построи военноморска база с до 300 души личен състав. "Заради китайския план за нови Пътища на коприната всички повече отвсякога се бият за контрола над Червено море - а Сомалиленд още не е приет, Еритрея е тоталитарна страна, Судан едва-що е почнал да се отваря, Йемен пък е стигнал до злополука. Остава Джибути ", акцентира Соня Льо Гуриек, лекар по политически науки и създател на книгата "Джибути - гигантската дипломация на една дребна страна ".

С оглед наближилото възобновяване на съглашението си за защита с Джибути, който постоянно я укорява за незадоволителните й стопански вложения в тази страна, Франция прилежно възхвалява взаимните изгоди от това партньорство. "Военното ни наличие има и възпиращ резултат, който способства доста за стабилността и икономическото развиване на Джибути ", показва командирът на Френските сили.

При това "френските военни единствени са се настанили тук със своите фамилии, от тях се устоят учебните заведения и магазините ", до момента в който с американците и китайците не е по този начин, добавя комендантът на военноморската база на Френските сили, капитан Жан-Ив Пиаски.

"Париж би трябвало да осъзнае, че ползата на Джибути не е единствено геостратегически, а също и геоикономически ", разяснява прочее през ноември президентът на Джибути в изявление за панафриканското сп. "Жьон Африк ".
Френското наличие обезпечава 4 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Джибути съгласно Париж. Отношенията сред двете страни в действителност са охладнявали в предишното, само че през днешния ден вятърът наподобява е попътен.

"Отношенията сред Франция и Джибути са нещо като "Обичам те, и аз не те обичам " (je t'aime moi non plus, ария на Джейн Бъркин и Серж Генсбур), обобщи Соня Льо Гурийек. "Щом пристигнаха китайците, настъпи еуфория " със започването на огромните инфраструктурни планове, финансирани от Пекин. "Само че в този момент локалните мъчно изплащат заемите ", отпуснати от Китай, който държи главната част от дълга им. "Изведнъж Франция отново е сътрудникът, който постоянно е бил разполагаем ", изяснява тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР