Въпросителни около проекта за нова Конституция. Предложението на ГЕРБ, Великото

...
Въпросителни около проекта за нова Конституция. Предложението на ГЕРБ, Великото
Коментари Харесай

Какво означава премахването на Великото народно събрание?

Въпросителни към плана за нова Конституция. Предложението на ГЕРБ, Великото национално заседание да отстрани опцията да се свика последващо Велико национално заседание провокира полюсни реакции.

Една от тезите е, че по този начин ще се дадат свръхправомощия на елементарния парламент и главният закон, който дефинира основите на това, какви са правилата на ръководство на страната и връзките сред страната и жителите, ще могат да се трансформират постоянно, според от това, кой е на власт , споделя.

Ключовата смяна, която ГЕРБ предлага е записана в чл.169 на плана за нова Конституция. Той гласи, че и елементарното Народно заседание може да приема нова Конституция, както и да внася промени в нея. А заключителните разпореждания на плана плануват, когато Великото национално заседание одобри тази и всички други ремонти, да се разпусне вечно. Така хипотетично Осмото Велико национално заседание може да се окаже и последното в историята.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков свръхконцентрацията на пълномощия в ръцете на елементарния парламент крие опасности.

„ Това е доста огромно оттегляне от опцията българските жители да бъдат показани в Народното събрание и огромните решения на нацията да зависят колкото може повече от волята на хората ”, счита докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Проблеми виждат и адвокати, поради даването на прекалено много пълномощия на депутатите.

„ 90 представители могат да вземат подобен значим въпрос, който е обвързван с обособяване или присъединение на територия, с смяна на държавното устройство ”, споделя Людмил Рангелов – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Коментари провокира и друго значимо предложение на ГЕРБ – право на законодателна самодейност да имат препоръките на прокурорите и съдиите.

„ Принципно едно такова позволение е добре, да има и други субекти, които да имат законодателна самодейност отвън депутатите и Министерски съвет ”, прибавя Рангелов.

„ Да се даде законодателна самодейност на органи и длъжностни лица, които не са директно определени от жителите, които не зависят от демократичния избор на жителите е нещо доста рисково. Това не значи да слагаме под подозрение добросъвестността на магистратите ”, споделя Борислав Цеков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР