За нагласени и предрешени конкурси в един от институтите на

...
 За нагласени и предрешени конкурси в един от институтите на
Коментари Харесай

Има ли предрешени конкурси в институтите на БАН?

 За нагласени и предрешени състезания в един от институтите на Българската академия на науките алармира основен преподавател в НМУ „ Любомир Пипков ”. От академията изрично отхвърлиха изказванията и ги дефинираха като опит за напън и подценяване труда на учените. БГНЕС потърси и двете страни в разногласието.

Конкурсите в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – Българска академия на науките са нагласени и предрешени. Не се съблюдава Закона за развиване на университетския състав в Република България, твърди доктор Галя Грозданова и пита по кое време ИЕФЕМ ще стартира да ползва закона, а не лични правила.

През 2016 година Грозданова, която е учител в НМУ „ Любомир Пипков ”, пази своята докторска степен в института. „ Понастоящем се явявам на открита конкурсна процедура в същия институт за заемане на длъжността основен помощник в две посоки. Едното е научна компетентност „ Етномузикология ” – инструментална фолклорна музика, а другата е „ Етномузикология ” – тълкования на песенен фолклор в съвременността. В хода на процедурата разбрах, че има несъответствия в това, което се прави на процедура и това, което е записано в Закона за развиване на университетския състав в Република България и правилника за използването му. Това опорочава процедурата му като осъществяване и води до резултат, който води до друг от заложения в закона ”, съобщи тя и добави, че досега не знае дали е класирана.

Грозданова уточни още, че по закон институтът има право да добави спомагателни индикатори или да увеличи минималните изискуеми точки, вместо това обаче ИЕФЕМ решили да прибавят събеседване с претендентите, което по нейни думи е станало главно и въз основата на усещането от него комисията прави класиране на претендентите. Според нея това е непозволено и води до предупреден край.

„ Събеседването не е заложено в Закона за развиване на университетския състав в Република България и правилника му. Всеки институт има право да прибавя спомагателни условия в своя устав, само че те са строго регламентирани. Това събеседване реалокира центъра от обективността към субективността при класирането на претендентите ”, уверена е тя.Грозданова показва и различен объркващ миг, а точно, че осъществяването на минималните условия в ИЕФЕМ е единствено изискване за допускане до присъединяване в процедурата, а не съображение за класиране, което е в очевидно несъгласие със закона, който разписва, че състезанието се организира единствено по документи и точките на претендентите се дефинират въз основата на таблица с наукометрични индикатори.

Според нея е нереално и непостижимо комисията да изисква от претендентите да показват резултати от научна разработка в границите на един месец. Това може да се реализира единствено от вътрешен човек, който авансово е прочут да направи сходно изследване и да показа подготвени научни резултати по проучване на определена от него тематика.

„ В закона няма такова условие. В него написа малко показване на заключителното съвещание на научното жури на тематика от претендента ”, изясни преподавателят в НМУ „ Любомир Пипков ”.

„ Има един доста значим въпрос, дали законосъобразно е разгласен състезанието в ИЕФЕМ. При инспекция в Националната организация за оценяване и акредитация този институт в Българска академия на науките е упълномощен в друга научна компетентност – „ Музикознание, музикално и танцово изкуство, професионално направление 8.3 Музикално и танцово изкуство “. Никъде тук не е упомената научна компетентност „ Етномузикология “, което буди още едно подозрение за законосъобразността от оповестения от ИЕФЕМ конкурс “, сподели в умозаключение тя.Изпълняващият длъжността шеф на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – Българска академия на науките доцент доктор Петко Христов изясни, че акредитациите се дават единствено за образование на докторанти и акцентира, че все още институтът има акредитация в 5 посоки. Той акцентира, че присъединяване му в състезанията е да съблюдава по какъв начин се правят процедурите и да разпише заповедта за оповестяване на конкурс, след което да назначи определения претендент, посочен от научния съвет.

Доц. Христов увери, че няма позволени неточности в извършените състезания, от които се жалва Галя Грозданова и акцентира, че те се организират по един и същи метод и в сходство със закона. „ По никакъв метод не може да се твърди, че ИЕФЕМ е показала някаква индивидуалност, тъй като ние сме утвърдили трима външни специалисти със съответното добро име, които дават отговор на условията на закона “, съобщи той.

Доц. доктор Наталия Рашкова, която е началник на секцията „ Етномузикология и етнохореология “ и е взела участие в провеждането на състезанието отговори на обвиняванията на Галя Грозданова.

„ Събеседването е наложително за работата на научното жури и е вписано в закона. То се произнася в своята оценка, съгласно закона, във връзка с научните приноси и резултати както се споделя в член 21 алинея 3, т. 1 и 2, която гласи, че всеки член от журито прави оценка претендентите поотделно и дава позитивна или негативна оценка въз основа на научните резултати и приноси на претендента, показване на претендента по време на събеседването със журито. Събеседването със задаване на въпроси “, съобщи тя и сподели, че претендентът не може да бъде оценен само по документи.

Доц. Рашкова уточни, че институтът е добавил едно условие допълнително, а точно с изключение на претендентите да имат предпазена докторска дисертация, да имат една обява. Тя носи 10 т., а докторатът се прави оценка на 50 т., което значи, че със 60 т. всеки може да се яви на състезанието. „ Тези минимални условия са изпълнени от всички претенденти в двата състезанието. Затова те са позволени. На доста места в закона е казано, че научното жури би трябвало да реши сходството с минималните условия във връзка с присъединяване на претендентите “, изясни ръководителят на секцията.

Тя разяснява и изказванието на доктор Грозданова, че тя има 290 т., а останалите претенденти по-малко.„ При своето стимулирано мнение във връзка с оценката, журито преценя и самите изявления. Никъде няма уговорка претендентите да бъдат класирани съгласно точки, документи, количествени индикатори. В условията на НАЦИД признаването на изявления, които да бъдат включени като част от осъществяването на минималните условия се отнася до тези, които са включени в издания, присъстващи в Националния референтен лист на издания, които са верифицирани като научни издания. От десетте посочени публикации от страна на претендента, подаващ сигнала, 4 са вписани и са в издания вписани в референтния лист. От тези 100 т., които мисли, че реализира посредством вписването, тя получава 40 “, обясни тя и добави, че същият общ брой точки е присъден и на останалите претенденти в състезанията.

От думите на доцент Рашкова стана ясно, че доктор Галя Грозданова в региона на „ Етномузикология – инструментална фолклорна музика “, тя няма нито една обява, която да демонстрира теоретичен резултат.

„ Конкурсът има тема и обвързване на журито е да оцени сходството на научните резултати и приноси по отношение на тематиката на състезанието. Тук в това отношение, изцяло обективно, а не субективно е преценено, че претендентът в тази област не дава отговор на тематиката на състезанието “, разкри ръководителят на секцията „ Етномузикология и етнохореология “ и добави, че е бил неверен методът на доктор Грозданова към тематиките на двата състезанието.

Тя посочи още, че никой не е претендирал от доктор Грозданова да показва резултати от бъдещо проучване. „ Те трябваше да бъдат обяснени резултатите и приносите в досегашната си работа, не в бъдещата им. За бъдещата си работа всеки претендент описа по нещо. Никой не изисква това, нито по закон, нито по субективно виждане на някого. Искам да подчертая, че всяка оценка за всеки претендент е направена с документално мнение. Ние имаме аудио запис на събеседванията и всичко казано от нас е документирано. Там не съществуват думи, че претендентът е неопитен и незапознат “, съобщи доцент Рашкова и беше безапелационна, че журирането е било стимулирано.

Зам.-директорът на ИЕФЕМ проф. Албена Георгиева сподели, че приема този случай като опит за напън върху тях и демонстрира, че не се цени експертността на учените.

Д-р Галя Грозданова е изпратила сигнал и до министъра на образованието Красимир Вълчев, който би трябвало да откри дали са позволени нарушавания и належащо ли е да се назначи инспекция по огласените в сигнала несъответствия със закона. /БГНЕС
Видео по тематиката от Тук
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР