"99% от информацията, която получавате за Африка, не е истина".

...
"99% от информацията, която получавате за Африка, не е истина".
Коментари Харесай

Черният президент, който се жени за 27 жени в един ден

"99% от информацията, която получавате за Африка, не е истина ". Цитатът от паметния композитор Фела Кути навърши няколко десетилетия, само че значително остава в действие към днешна дата.

Африка, този континент на страдалци, ужаси и бедност, не е единствено черен мрак. Африка също е пълнокръвна земя на култури, на обичаи и цветна музика, където хората мечтаят, обичат, творят и се бунтуват.

Африка без клишета – по този начин ще я показа хореографът от Буркина Фасо Серж Еме Кулибали в спектакъла "Република Калакута " на юбилейното издание на One Dance Week в Пловдив от 23 септември до 15 октомври. Танцьорите ще ни пренесат първо в паметния дом на гения на саксофона Фела Кути, откъдето той е стрелял с ноти и рими по военната хунта в Нигерия, а по-късно по площадите, където през днешния ден протестните придвижвания надигат глас против политическото статукво и несправедливостта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СПЕКТАКЪЛА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Кой е Фела Кути

Фела приютява в дома си музикални съидейници, сиромаси, авантюристи, опозиционери, въобще хора, които не са съгласни с режима на хунтата в Нигерия и с насилничество в Африка като цяло.

В края на 60-те Фела Кути изобретява явлението "афробийт " - комбинация джаз, соул и етно ритми, която бързо заразява Африка и целия свят. Фела е разхитителен – бендът му наброява към 15-тина души, още толкоз певици и танцьорки омагьосват публиката. Те импровизират на сцената, а самият Кути, въпреки и на негоден британски език, пее за независимост, за протест, назовава военните "зомбита ", а колонизаторите - "международни крадци ".

Той е суперзвездата на Африка, бохемът измежду сиромаси, мъжът с многото дами, в чиято спалня западните медии постоянно надничат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР