99% от безплатните учебници са доставени по училищата. Тези дни

...
99% от безплатните учебници са доставени по училищата. Тези дни
Коментари Харесай

Безплатните учебници вече са доставени по училищата

99% от безплатните учебници са доставени по учебните заведения. Тези дни броя към този момент ще е на 100 %, сподели във Варна просветителният министър проф. Галин Цоков, предаде  " Фокус ". Това са учебниците от 1-ви до 7-ми клас.

До 15 септември ще бъдат качени и в ПДФ, тъй че всеки възпитаник да може да ги употребява от своя профил, сподели още той.

За образователната година 2024-2025 ще работим всички възпитаници да могат да употребяват ПДФ-разширения за учебниците си, стана ясно още от думите на проф. Цоков.

Сега за първи път от 2016 година работим по Наредба 10, в частта й за външното оценяване. Целта е при форсмажорни условия ученикът да може да се яви на друга дата.

Много значимо, акцентира той, е че ще се усили с 15 минути първият модул на външното оценяване след 7-ми клас по БЕЛ и Математика. Така учениците по него към този момент ще разполагат със 75, а не както до в този момент с 60 минути. Вторият модул остава с дължина от 90 минути.
 istock istock
Другата смяна касае два въпроса по Математика. до в този момент те са с по две подусловия, което автоматизирано ги прави не два, а четири въпроса. Сега това ще се промени. Другата смяна е, че въпросите ще бъдат с практическа устременост, сподели той.

Промяна ще има и в образователното наличие по Математика.

Колко ще коства на родителите подготовката за учебно заведение тази есен

Друга такава ще обхване и часа по Физическо образование и спорт, тъй че да може да се избира тип спорт, изясни още министър Цоков.

За домашните ще има смяна. Тя ще касае това, че учителят може да избира да дава групови домашни. Оценките обаче могат да са и групови, и самостоятелни, по преценка на учителя, изясни още просветителния министър.

Работим за увеличение на спектъра на уменията, които натрупа ученика, добави той.

Ще бъде засилено преподаването на филантропичните науки, естествените науки, математиката.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР