99-годишна жена от София пребори COVID-19. Стана Стефанова побеждава заразата

...
99-годишна жена от София пребори COVID-19. Стана Стефанова побеждава заразата
Коментари Харесай

Герой! 99-годишна българка пребори COVID-19 в домашни условия

 99-годишна жена от София пребори COVID-19. Стана Стефанова побеждава болестта в домашни условия за три седмици. Тя се заразява с ковид в края на декември. Тогава дава позитивен резултат от PCR тест. Следват тежки дни за нея и фамилията ѝ.

" Много ми се виеше свят. Не можех да заставам на краката си, да вардя равновесие. И най-лошото – не можех да хапвам, храната ме отвращаваше ", споделя Стана пред Нова тв.

Животът й не е лек. 34 години от него минали в шивашко ателие. Преживяла е и Втората международна война. Преди години печели борбата и с рака. Не се е уплашила и когато схванала, че е болна от ковид.

" Като ми споделяха, че съм инфектирана, аз им отговорих, че и това ще мине. Никога не съм губила вяра ", споделя дамата.

Въпреки, че посреща 99-ия си рожден ден в плен на вируса, не губи вяра и религия и печели борбата със болестта. Неотлъчно до нея са най-близките ѝ хора. 

" Ако не беше дребната внучка – нямаше да оцелея. Тя стоеше над мен непрекъснато. Непрекъснато с лъжичката  - непрекъснато. Хранеше ме като бебе ", добавя Стефанова.

" Тя разчиташе на мен, нямаше разновидности да я изпратим в болница и към този момент да се случи най-лошото. 99-годишна наясно сме, че няма да бъдат полагани нужните грижи. Затова взехме решение да я оставим у дома и да се борим с вируса. Тя не можеше да диша, сатурацията ѝ беше необикновено ниска, пулсът и беше доста висок. Тя обаче се оправи с три антибиотика ", изясни внучката на Стана Боряна Стратиева.

" За мен тя е воин. За 23 години в никакъв случай не съм я видяла да плаче или да съжалява за нещо. По евентуално е тя да разплаче някой различен. Такъв мощен темперамент не съм срещала, толкоз мощна, толкоз борбена и с такова предпочитание за живот, просто всеки ден за нея е подарък ", добави правнучката Карина Стратиева.

За героя в фамилията най-големият подарък е единствено един: " Децата да са живи и здрави. Имам внуче, което желая да видя като огромен мъж. Той е един сладур. Когато го видя да ми се усмихне – ей по този начин ми се уголемява сърцето ", споделя Стана.

Близките ѝ се надяват да посрещнат вековния празник още веднъж дружно. Както всеки рожден ден преди пандемията.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР