98 % от търговските мита между ЕС и Канада отпадат

...
98 % от търговските мита между ЕС и Канада отпадат
Коментари Харесай

​98 % от търговските мита между ЕС и Канада отпадат от днес

98 % от комерсиалните мита сред Европейски Съюз и Канада отпадат от през днешния ден, откакто отчасти влезе в действие комерсиалното съглашение, известно като СЕТА. Споразумението ще влезе напълно в действие, едвам откакто бъде утвърдено от всички национални и районни парламенти на страните от Европейски Съюз. Досега единствено пет страни са го дали своят вот. От Брюксел - Десислава Апостолова.

  Какво можем да чакаме от СЕТА? Какво можем да чакаме от СЕТА?
В четвъртък, 21 септември, краткотрайно влиза в действие Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (ВИТС, познато още и като СЕТА) сред Европейски Съюз и Канада...

Досега единствено парламентите на Малта, Испания, Хърватия, Дания и Латвия са утвърдили комерсиалното съглашение с Канада. Въпреки това от през днешния ден то влиза в действие, тъй като към този момент е утвърдено от Европейския парламент и от държавните глави на страните от Евросъюза. За България подписът си сложи президентът Румен Радев. Говорител на Комисията сподели, че СЕТА е образец за комерсиалните съглашения в бъдеще.
Маргаритис Схинас: Това е доста положително съглашение. То е още едно доказателство за това, че Европа е отворена за бизнеса. Ние сме за свободна и почтена търговия. Както и ръководителят Юнкер сподели - доста интернационалните сътрудници са заинтригувани от сходни съглашения с Европейски Съюз.
Канадският министър председател Джъстин Трюдо към този момент обмисля по какъв начин съглашението да бъде прилагано и с Англия, откакто страната напусне Европейски Съюз.
Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Както знаете, СЕТА към този момент се намира на финалната права. Това съглашение ще сътвори нови работни места и ще подтиква икономическия напредък в Канада и цяла Европа.
Според Еврокомисията съглашението ще пести на бизнеса 590 милиона евро годишно. Улеснява се износът на алкохол и сирене към Канада, както и на селскостопански артикули. СЕТА признава и 143 предпазени европейски търговски марки, измежду които са българското розовото масло и суджукът.

Над 30 районни и национални Народното събрание, в това число българският, следва към момента да ратифицират съглашението. Засега няма безапелационен отговор на въпроса какво ще стане, в случай че някой парламент откаже да даде единодушието си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР