98,4% от съдебните актове по дела за престъпления са били

...
98,4% от съдебните актове по дела за престъпления са били
Коментари Харесай

Увеличение на наказателните дела през 2023 година, отчита Окръжен съд – Варна

98,4% от правосъдните актове по каузи за закононарушения са били постановени в законоустановения период
Общо 1703 наказателни каузи са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 година, като това е с 156 броя повече спрямо 2022 година. Данните заяви заместител ръководителят на съда Иваничка Славкова, която показа годишен регистриран отчет за активността на Наказателно поделение, което управлява в Окръжен съд - Варна. Тя уточни, че през интервала 96% от делата са свършени в тримесечен период или 1316 каузи. През 2023 година само при наказателните каузи се бележи нарастване. Съдия Славкова уточни, че над 10% от всички каузи първа инстанция са били за Международна правна помощ и Международно правно съдействие сред дърчави членки на Европейски Съюз  (Закон за екстрадиция и европейска заповед за арест, Закона за европейска заповед за следствие, Закона за признание, осъществяване и изпращане на актове за конфискация или лишаване и решения за налагане на финансови наказания, Закон за признание, осъществяване, постановяване и изпращане на актове за застраховане на имущество. „ През предходната година в Окръжен съд – Варна по импортирани обвинителни актове са били формирани 116 каузи, от които са завършили 112 производства “, уточни заместител ръководителят на Окръжен съд - Варна. От импортираните в съда от прокуратурата 90 съглашения за разглеждане са завършили 89 каузи.  

Увеличеното постъпление на първоинстанционни каузи е било със 135 броя, както и при  въззивните производства  – с 21 броя. Тенденция на известно нарастване се следи и при броя на импортирани обвинителни актове – с 13 повече, а по- осезателно - при импортирани съглашения – 46 броя повече. „ Това може да се изясни с импортирани каузи с обвинявания по член 321 от Наказателен кодекс – образуване,  ръководене и присъединяване в проведени незаконни групи, които след законодателни промени още веднъж минаха по подсъдност към окръжните съдилища “, изясни арбитър Славкова. По отношение на срочността, 98,4% от правосъдните актове по наказателни каузи са били постановени в законоустановения период. „ Успяваме да запазим добър баланс в разглеждането на делата, да работим ритмично и да завършваме производствата в точния момент, тъй че все още нямаме дело по-старо, т.е. формирано в съда, от 2022 година “, разяснява ръководителят на Наказателно поделение на Варненския областен съд. 

По отношение на структурата на престъпността, арбитър Славкова регистрира, че има извънредно огромно нарастване на делата за убийства, изнасилвания, отвличания и други закононарушения против личността. Увеличение има и на наказателните производства против собствеността, както и при разпространяването на опиати. „ Радващо е, че има понижение при делата за пътни катастрофи, приключили със гибел, само че все  отново динамичността им може да се промени отрицателно поради непредвидимостта на постъпленията. От друга страна те не демонстрират действителната картина на жертвите на  ПТП в правосъдния регион “, посочи магистратът.

Запазен е делът на приходи от каузи с предмет Закон за екстрадиция и европейска заповед за арест – 47 бр. (при 36 бр. за 2022 г.), а  наклонност към нарастване бележат делата по ЗПИИАКОРНФС – 101 броя (при 64 бр. за 2022 г.), Закон за признание и осъществяване на присъди с отнемане от независимост – 10 броя (при 6 бр. за 2022 г.). Делата с предмет Закон за европейска заповед за следствие бяха 12 броя (при 10 бр. за 2022 г.). Тенденцията при делата от последната категория е да се усилват. Проведени бяха и видеоконференции на движимости лица и на очевидци, по искане на български съдилища, както и такива по искане на Окръжен съд - Варна за разпит на движимости лица по този ред, а също и по осъществяване на европейска заповед за следствие – общо 15 броя. Делата по Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража и член 70 от НК/ за условно предварително освобождение на лишени от свобода/  бяха общо 120 броя, като от тях 111 бр. са с молби/предложения за условно предварително освобождение.

Ръководителят на Наказателно поделение приключи доклада си с вярата в скоро време да бъде решен кадровият проблем - неналичието на задоволително съдии в отделението и през актуалната година магистратите да не бъдат толкоз натоварени, както през 2023 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР