96% от парите за чистене на сняг в София са

...
96% от парите за чистене на сняг в София са
Коментари Харесай

Иван Таков: 96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени

96% от парите за почистване на сняг в София са изхарчени. От плануваните 26,3 милиона лв. за цялата година до 30 септември са изразходвани 25,1 милиона. Това сподели заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков.

Той посочи, че няма изясненост защо се разходват парите от такса „ Битови боклуци “, събрани от софиянци.

„ Само за 2019 година те са с 40,6 милиона лв. повече от изхарчените по План-сметката за чистотата на града. Столична община получава от такса боклук доста по-високи доходи в сравнение с разходва за почистване и сметосъбиране “, изясни Таков и добави, че за 2020 година приходите от същата такса са 224.4 млн. лв., само че общинската администрация към този момент близо година не е показала размера на действителните разноски за разчистване на столицата. Били са заложени 217 млн.лева, само че не се знае какъв брой от тях са изразходвани за тези действия.

По думите му през тази година разликата е още по-голяма - планувани са 220 млн.лева, а за първите девет месеца са фактурирани 158 млн. лв..

" Явно няма да се изпълнят плануваните разноски. А общината чака да получи от такса боклук 230 млн. лв. от софиянци “, съобщи социалистът.

Според него и тази година още веднъж ще останат към 30 млн. лв. от таксата, които няма да бъдат изразходвани по предопределение. Ето за какво той желае отрасловите заместник-кметове Десислава Билева и Дончо Барбалов да отговорят какъв брой е разходът за 2020 година

„ Има опция да се понижи такса боклук, тъй като парите от нея могат да се употребяват единствено за действия по чистотата “, смята Таков и е уверен, че е заслужено парите да се върнат назад на софиянци.

„ През последните години ние предлагаме намаляването й с 10 на 100. След като създадем плановете си, ще преценим дали да го предложим и за идната година “, съобщи заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС.

Той напомни, че Столична община в никакъв случай не извършва План-сметката, в това число и тази година.

„ Една от сферите, в които заложените пари не се употребяват, е за планиране, създаване, поддържане, употреба и закриване на депа за боклуци. Изпълнението там е по-малко от 60 на 100 “, сподели Таков. Той даде образец, че за създаване на трета и четвърта клетка на хранилище „ Садината " съвсем нищо не се прави, както и за рекултивацията на депото " Долни Богров ". Неизпълнение има и при почистването на улиците.

„ Единственото, което сигурно се извършва, е изплащането на парите към сметопочистващите компании. И това не е инцидентно “, безапелационен е Иван Таков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР