95 години от опустошителното Чирпанско земетресение ще се навършат на

...
95 години от опустошителното Чирпанско земетресение ще се навършат на
Коментари Харесай

Трагедията на опустошителното Чирпанско земетресение преди 95 години

95 години от опустошителното Чирпанско земетресение ще се навършат на 14 април 2023. Това е едно от най-големите бедствия и нещастия, претърпени у нас през последното столетие.

Случва се през 1928 година. Денят е Велика събота, а часът е 11.20, когато мощен трус с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер разклаща Чирпан и близките обитаеми места. Епицентърът е на към 8 км северозападно от града. На 18 април вечерта следва нов мощен трус с магнитут 7 с епицентър покрай Поповица, Пловдивско.

Второто земетресение е наричано още Поповишко земетресение и Пловдивско земетресение. Трусът се случва в 21.20 минути. Следва и трето по-сериозно земетресение на 25 април в Гълъбово. Неговата мощ е 5.6 по Рихтер.

Католическата болница в Пловдив, потърпевша от Чирпанското земетресение

След първия сериозен трус през април са разрушени съвсем всички здания в Чирпан, както и в Първомай. Градът е безусловно срутен. Жертвите на бедствиeтo са над 100, а ранените няколкостотин. Вероятно оживелите щяха да са доста по-малко, в случай че земетресението се бе случило в късните часове на нощта. В събота към обяд доста хора са на открито, а децата са във почивка. След първия трус доста хора живеят и спят навън, в палатки от черги.

Без дом остават хиляди фамилии. Вторият огромен трус предизвиква огромни вреди в Пловдив. Една трета от града е разрушена. Непокътнати остават дървените къщи в остарелия град.

Сеизмичната интензивност в региона стартира на 29 март и е траяла до началото на юни 1928 година Историческите свидетелства приказват, че в продължение на 11 дни земята се люлее през час с друга мощ. Очевидци описват, че първо рухват покривите на постройките, след това се разцепват и стените. Почти цялото население на Пловдив и Чирпан се изтегля в полето.

Пловдив и цялата му прилежаща област за оповестени от управляващите на бедствени региони. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща аероплан до засегнатите места, тъй като телефонните връзки със селищата са прекратени. Цар Борис III, който по същото време е във Варна, незабавно идва в Чирпан. После царят се реалокира в Пловдив и персонално управлява акцията за избавяне на популацията.

Народното заседание гласоподава за основаването на Дирекция за подкрепяне и възобновяване земетръсната област, чиято задача е била и научното проучване на земетресенията

Разрушеното главно учебно заведение " Душо Хаджидеков " в Пловдив

Дирекцията финансира строителството на публичните здания и подкрепя потърпевшото население. Държавата отпуска 100 милиона лв. за възобновяване на вредите, с разпореждане на Министерския съвет на 26 април 1928 година.

В рамките на три години дирекцията съумява съвсем изцяло да в профил вредите от разрушенията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР