95,4% от учителите смятат 15 септември за единственото възможно начало

...
95,4% от учителите смятат 15 септември за единственото възможно начало
Коментари Харесай

Под 5% от учителите за начало на учебната година преди 15 септември

95,4% от учителите считат 15 септември за единственото допустимо начало на образователната година. Това сочи национално изследване, извършено от Синдикат " Образование " по отношение на настройките на учители, шефове, родители и заинтригувани по отношение на началото на образователната година.

В анкетата са взели участие 29 722 респонденти, участници в системата на междинното обучение от цялата страна.

3,9% от интервюираните декларират, че са съгласни 1 септември да стане начало на образователната година, а едвам 0,5% са за 20 август като начало на образователните занятия за учениците.

От синдиката показват, че просветителният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) вкарва от 1921 година единно начало на образователната година - 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските учебни заведения, а за селските учебни заведения тя приключва месец по-рано - на 15 юни. Датата 15 септември се резервира до 50-те години на ХХ век.
 МОН и синдикати скептични тази образователна година да е от 1 септември
МОН и синдикати скептични тази образователна година да е от 1 септември

Тече изследване измежду шефовете, следва занапред и измежду родителските организации

За интервала 1952 - 1957 година под въздействие на просветителната система в Съюз на съветските социалистически републики се прави смяна в границите на образователната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неупотребим за българската просветителна традиция и от 1957 година до през днешния ден началото на образователната година е 15 септември, прецизират от синдиката.

Ако се промени стартът на образователната година, то учители и шефове ще стартират работа на 15 август.

От синдиката са безапелационни, че всички промени без съществени причини в просветителната система водят до ненужни турбуленции и разделяне в най-голямата обществена сфера.

" В днешния ден имаме най-голяма потребност от обединяване, а има обичаи, които ни сплотяват и които си коства да запазим. Такава традиция, кореспондираща с народен празник, е 15 септември ", акцентират те.
 Денков желае 5-6 септември за началото на образователната година
Денков желае 5-6 септември за началото на образователната година

" Кое е по-важно - септемврийското море или образованието? "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР