95,4% от 29 722 учители, директори, родители и заинтересовани страни

...
95,4% от 29 722 учители, директори, родители и заинтересовани страни
Коментари Харесай

Учителите против по-ранен старт на учебната година

95,4% от 29 722 учители, шефове, родители и заинтригувани страни по отношение на началото на образователната година са показали 15 септември като единственото допустимо начало на образователната година. Това сочат данните от национално изследване на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

3,9% от участниците в анкетата са изразили единодушието си образователната година да започва на 1-и септември. 0,5% пък счита, че образователните занятия могат да стартират много по-рано – на 20 август.

„ Българската просветителна система и нейните обичаи са били фундаментът на резистентност на българското общество. Всички промени без съществени причини водят до ненужни турбуленции и разделяне в най-голямата обществена сфера – образованието. В днешния ден имаме най-голяма потребност от обединяване, а има обичаи, които ни сплотяват и които си коства да запазим! Такава традиция, кореспондираща с народен празник, е 15 септември! “, показва ръководителят на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Подкрепа “ доктор Юлиян Петров. Той напомня, че просветителният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) вкарва от 1921 година единно начало на образователната година – 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските учебни заведения, а за селските учебни заведения тя приключва месец по-рано – на 15 юни. Датата 15 септември се резервира до 50- те години на 20-и век. За интервала от 1952 до 1957 година под въздействие на просветителната система в Съюз на съветските социалистически републики се прави смяна в границите на образователната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неупотребим за българската просветителна традиция и от 1957 година до през днешния ден началото на образователната година е 15 септември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР