949 млн. лв. са изплатени от НЗОК от началото на

...
949 млн. лв. са изплатени от НЗОК от началото на
Коментари Харесай

Д-р Пенкова: Близо 1 млрд. лв. е платила НЗОК от началото на годината за лекарства

949 млн. лева са изплатени от НЗОК от началото на 2023 година до края на месец май за лекарствените артикули по протокол, за домашно лекуване и в болничната помощ, отвън цената на клиничните пътеки. Това заяви краткотрайно изпълняващата длъжността шеф на Здравната каса доктор Йорданка Пенкова по време на съвещанието на парламентарната комисия по опазването на здравето.

Причината е в огромния брой нови лекарствени артикули, влезнали в Позитивния лекарствен лист от 1 януари, както и заради разширение на показанията на огромна част от заплащаните от НЗОК лекарства.

„ В същото време още не сме завършили договарянето с притежателите на позволение на приложимост. От 190 притежатели на позволение за приложимост, контракти са подписани със 130, към 30 и няколко са в развой на уточняване и сключване, а 23 не са дали отговор. Основният претекст, който те излагат, е, че не могат да сключат контракти заради липса на бюджет за 2023 година и надлежно на предвидимост. Въпреки това Касата прави заплащания на търговците на едро и на дребно, само че без да се ползват договорите за отстъпки, както и Механизма за гарантиране на резистентност на бюджета на Касата “, сподели доктор Пенкова.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР