940 лева да стане минималната работна заплата у нас от

...
940 лева да стане минималната работна заплата у нас от
Коментари Харесай

От догодина минималната заплата става 940 лв. А преди дни се вещаеше фалит

940 лв. да стане минималната работна заплата у нас от следващата година. Това сподели пренд БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. Светло бъдеще. За какво повече може да мечтаем. А единствено преди няколко дни се твърдеше, че България е пред банкрут, съгласно отчет точно на Велкова.

Учеличението на минималната работна заплата е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел. На нея се базира проектобюджетът за актуалната година, който ще бъде препоръчан на идващия парламент.

През 2025 година индикаторът ще се усили до 1038 лв., а година по-късно – до 1128 лв..

За първи път приходите не са планувани консервативно, изясни още Велкова, само че с цел да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023.

„ Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски и, другият буфер, е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при изискване, че не се нарушава салдото “, изясни тя.

Според отчета на Велкова, за който е нямало настройка да става обществен, има сериозен проблем с поддържането на фискалната непоклатимост. Съществува риск за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото. За несигурно време се постанова отсрочване на присъединението ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, с цел да се избави фискалната непоклатимост. Това ще наложи съществени финансови рестрикции. В тази обстановка ще се стигне и до заледяване на приходите.

„ Разработените от планове демонстрират, че при опазване действието на признатите през 2022 година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни актове, предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство “ в размер на 6,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт, за което Министерството на финансите алармира още през август предходната година “, сигнализира преди няколко дни министърът на финансите.
Малко по-късно започнаха оправданията. И обратът пристигна.
„ Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите “, съобщи Велкова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР