94-годишният Иван Раев бе сред първите, които се спуснаха по

...
94-годишният Иван Раев бе сред първите, които се спуснаха по
Коментари Харесай

94-годишен откри ски-сезона в Пампорово

94-годишният Иван Раев бе измежду първите, които се спуснаха по пистите на Пампорово на откриването на зимния сезон през уикенда. Възрастният родопчанин изуми за поредна зима скиорите с жизнеността си.

Бай Иван е най-възрастният деен скиор със приблизително над 100 дни на сняг на сезон и може би най-възрастният ски преподавател в света. Старецът кара без шапка и ръкавици и изяснява, че не се разболява. Според него Пампорово е естествена амбулатория, поради въздуха и слънцето.

Бай Иван живее в Чепеларе, само че се качва всеки ден на пистите в Пампорово. Той е от жанр, който е измежду основателите на родопския курорт. Първият интернат в курорта бил издигнат от роднините му по майчина линия. Казва, че се качил на ските, когато бил на 18 години, и от този момент не е слизал от тях. Завършил задочно за машинен инженер и работил в Пловдив, като оглавявал тежка строителна машинизация, която по това време подвига огромна част от стените на язовири в страната. По-късно оглавява партийния комитет на Пампорово и взе участие директно в развиването на курорта.

Помогнал и на доста хора да заобичат ските и да се усещат сигурни върху тях. Бай Иван е обучил доста скиори гратис и е безапелационен, че всеки може да се научи да кара, стига да желае. Казва, че той и Пампорово са " вързани ", тъй като са пораснали дружно.

Дълголетникът споделя, че се качва всеки ден в курорта не за популярност, а за здраве. И въобще не го е боязън от напора на младоци по снежните писти.

В събота и неделя Пампорово даде старта на зимата първи в страната с мощен ваучър на хиляди студенти. Родопският курорт стартира с безвъзмездни лифтове на 8 декември. Студентите дадоха старта на зимната фиеста още предната вечер с доста забавление в голямата шатра на ски плац „ Малина “. Огромната палатка се раздруса още веднъж от мощни ритми в разнообразни музикални стилове и на идната вечер, а доста от студентите посрещнаха изгрева на пистите. На 8 декември хиляди се спуснаха по 6-те отворени писти в ски зоната на Пампорово и се радваха на снежен ваучър с диджей празненство на ски плац „ Студенец “. Парти за скиорите събра доста младежи и в „ рестарт зоната “ край слънчевите иглута за работещите онлайн туристи с преносими компютри към Office In The Woods.

По данни на хотелиерите, легловата база в курорта е посрещнала първите си сред 8 и 9000 посетители. Гръцки, македонски и турски туроператори и публицисти също дойдоха в Пампорово за откриването на сезона.

До 21 декември въжен превоз картата в курорта е на промоционална цена от 37 лева дневно. След това започва постоянната <210> от 58 лева

Кафето и чаят на пистите варират сред 2 и 3 лева, топлият шоколад и бирата - 3 лева. Принцесите са по 3-4 лв., сандвичите - от 5 до 9 лева, а греяното вино се предлага на цена от 5-6 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР