93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в

...
93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в
Коментари Харесай

Софийската филхармония изпълнява Химна на Европа в чест на 9-ти май

93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в осъществяването на Европейския химн, като всеки един от тях записа своята част в дома си. Маестро Найден Тодоров записа своята част пред монументалния стенна живопис на Йоан Левиев " Човекът и мирът " в зала 8 на НДК - творба, чието обръщение още веднъж е обвързвано със свободата и единството и полезностите, които ни сплотяват, изключително в дни като днешните.

Известен като " Ода на насладата ", химнът е част от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той написа творбата, въодушевен от едноимената поема на Шилер. През 1972 година Съветът на Европа приема „ Одата на насладата " за собствен химн. През 1985 година тя е призната от водачите на Европейски Съюз за формалния химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката, този химн показва европейските идеали за независимост, мир и взаимност.

Партньори на плана са НДК и Българска национална телевизия. Заедно трите институции потвърждават, че обединяването може да ни донесе единствено позитиви.

Видеото е по концепция на Найден Тодоров, режисьор е Стефан Стефанов, а изпълнителен продуцент на плана е Кристина Матеева от Българска национална телевизия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР