93-годишен мъж е най-възрастният, пожелал да се изследва в Кабинета

...
93-годишен мъж е най-възрастният, пожелал да се изследва в Кабинета
Коментари Харесай

За по-сигурно: 93-годишен дядо се изследва за ХИВ

93-годишен мъж е най-възрастният, поискал да се изследва в Кабинета за анонимно и гратис проучване за СПИН в РЗИ-Велико Търново. Най- младият искащ е бил на 17 години. Като причина изследваните показват рисково полово държание.

„ През годината са изследвани 408 лица, които са разбрали своя ХИВ статус, от тях 120 са посетили КАБКИС в постройката на РЗИ, а 288 са разбрали своя статус при извършени акции на терен с мобилен екип. Лицата, минали през КАБКИС, са на възраст от 17 до 93-годишна възраст, като 259 са дами и 149 са мъже.

Част от тях са изследвани и за Хепатит В, и Хепатит С, а 69 души са се ревизирали и за сифилис, оповестява доктор Евгения Недева, шеф на РЗИ- Велико Търново. От миналите, шест са откритите серопозитивни лица на възраст от 27 до 29 години от великотърновска област и са ориентирани към в клиниките за лекуване на ХИВ, те се намират в университетските лечебни заведения и Клиниката по инфекциозни болести-София.

Днес бяха проведени разнообразни начинания, като в центъра на Велико Търново доброволци от МБЧК и Градски училищен парламент раздаваха просветителни материали, балони и презервативи. Великотърновци имаха опция и да се тестват за ХИВ в мобилния кабинет за анонимно и гратис проучване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР