918 души са били подпомогнати в Русенско през изминалата година

...
918 души са били подпомогнати в Русенско през изминалата година
Коментари Харесай

918 души са подпомогнати от БЧК в Русенско през изминалата година

918 души са били подкрепени в Русенско през миналата година от Българския червен кръст /БЧК/. Това стана ясно от провелата се през днешния ден IV-тата постоянна сесия на 67-то Общо заседание на Областната конструкция на БЧК в Русе, на която участва и регионалният шеф Данаил Ковачев. Сред подкрепените има деца в неравностойно състояние, заболели или самотни хора, бездомни и скитащи се, възрастни, както и украински жители, потърсили леговище в страната ни. „ Високо правя оценка партньорството сред институциите, които представляваме, тъй като оказваната от Вас помощ е постоянно навременна и съответна. Убеден съм, че дружно ще продължим да си партнираме при реализирането на взаимни действия в обществената и здравната сфера, както и при зараждащи спешни и бедствени обстановки “, сподели в обръщението си Ковачев. Той уточни, че организацията е неповторима и благодари на всеки, който подкрепя активността ѝ. Не на последно място регионалният шеф акцентира ролята на БЧК при оправянето с изключителни обстановки, като уточни голямото ѝ значение при посрещането на бежанците от Украйна в страната ни. В рамките на събитието Ковачев организира диалози с генералния шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов, както и с ръководителя на регионалната организация на БЧК и някогашен регионален шеф доцент доктор Стефко Бурждиев.

Реализирани са били и две кръводарителски акции от доброволци на Българския юношески червен кръст взаимно с отделението по трансфозионна хематология към Университетска болница „ Канев “ в Русе.Неоспорим факт е и, че българският Червен кръст е мощно различим измежду обществото с изключение на с широкоспектърната си социално-помощна активност и с провеждането на образования по оказване на първа долекарска помощ. От тази опция през 2023 година са се възползвали 1328 души, като 79 от тях са били учащи в държавна форма на образование. Такива образования са се провели и на работното място, като през тях са минали 348 души, което е над два пъти повече по отношение на 2022 година От локалното БЧК постоянно работят и по планове с устременост към реакция при бедствия, повреди и рецесии. През миналата година са извършени няколко курса в това направление, като сполучливо бе приложена електронна система за обмисляне и активизиране на материални запаси от междуобластно, национално и интернационално равнище. За следващ път в границите на Националното съревнование за бедствена подготвеност, първа помощ и права на възрастните хора екипът на БЧК – Русе завоюва първото място. Повече от 300 са миналите през 2023 година образования за предварителна защита на водния травматизъм. Същевременно от БЧК са обучили и 10 нови водни спасители. От БЧК – Русе интензивно вземат участие и в начинания, ориентирани за предварителна защита на дрогата. Сред тях е и „ Заедно да спасим децата и Русе от дрогата “, чийто абстрактен уредник е журналистът Румен Николаев. От младежкото БЧК в града завоюваха и първо място на Националното съревнование на ученическите екипи по оказване на първа помощ. Сред главните действия на младежите от БЧК е и подпомагането на деца и младежи, които употребяват обществени услуги. Колкото до мигрантите от Украйна, то в постройката на Областния съвет на БЧК, намираща се на ул. „ Гурко “ 10 продължава да действа така наречен „ Синя точка “. В Центъра се дават филантропични помощи, както и информация за държавни институции и институции, става известно психосоциална поддръжка, организират се приобщаващи мероприятия за по-добра акомодация към средата, а също по този начин се провеждат и курсове по български език.

По последни данни членовете на БЧК във всички осем общини от района е над 7500. Над 1000 са доброволците, от които 240 младежи. Редовно членовете на структурата минават образования, като за 2023 година те са били близо 40. Любопитен факт е, че чрез обществените профили хората, които получават информация за активността на организацията в региона са почти 32000.

На събитието, което се организира в „ Канев център “ на Русенския университетприсъстваха редица представители на държавната и локалната власт. Сред тях беше и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, който дефинира БЧК в Русе като сътрудник и асистент на жителите в Русе. От своя страна изпълнителният шеф на „ Каритас Русе “ Стефан Марков показа, че към момента има редица провокации пред БЧК, както и пред институциите и те са свързани както даването на нужните обществени услуги на обществото, като измежду тях е и грижата за бездомните. Не по-малко внимание той обърна и на смисъла на поддръжката на бежанците от Украйна. Марков благодари и на проф. Гигов за основаната съвършена организация за работа сред БЧК и други организации.

На срещата участваха и шефът на Секретариата на Областния съвет на БЧК – Русе Антоанета Ябанозова, както и заместник-председателите на Областната организация на БЧК Владимир Тедески, Алисе Муртезова и проф. Тодорка Стефанова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР