91-вата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия

...
91-вата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия
Коментари Харесай

Оскари 2019: Филм с българско участие получи Оскар за най-добър филм

91-вата гала по връчването на премиите на Американската кино академия към този момент е в историята. Бляскавата гала се организира по традиция в холивудския " Dolby Theatre " и бе открита от " Queen " с вокалист Адaм Ламбърд, които извършиха две емблематични свои песни.

" Queen " и Адам Ламбърт
Това не бе, несъмнено, единствената музикална изненада за вечерта. По-късно на сцената да излязоха и Лейди Гага и Брадли Купър, които да извършиха онлайн своя дует от кино лентата " Роди се звезда ", който бе номиниран за най-хубава ария и за най-хубав филм.

Лейди Гага и Брадли Купър
Любопитен факт е, че това бе първата гала по връчване на " Оскар ", която нямаше водещ. На сцената, с цел да презентират другите категории и спечелили, се появиха едни от най-емблематичните имена в света на киното.
Големият победител на вечерта с " Оскар " за най-хубав филм се оказа " Зелената книга ". Филмът бе с цели 5 номинации, като завоюва 3 награди - за най-хубав артист в поддържаща роля, за автентичен сюжет и за най-хубав филм. Любопитен факт е, че във кино лентата има българско присъединяване в лицето на Димитър Маринов, който е в ролята на Олег - съветски челист. В " Зелената книга " основните функции са поверени на двукратно номинирания за " Оскар " Виго Мортенсен и носителя на златна статуетка Махершала Али. Сюжетът споделя за Тони – Уст(н)ата – Валондала (Мортенсен), водач и телохранител на пианиста Дон Шърли (Али). Филмът е предизвикан от същински събития, действието се развива при започване на 60-те години на предишния век, до момента в който дуото обикаля из " дълбокия Юг " на Щатите.
" Оскар " за най-хубав артист напълно предстоящо получи Роми Малек, който изигра именития Фреди Меркюри в лентата " Бохемска рапсодия ". " Благодаря на " Queen ", благодаря Ви, момчета, че най-малко за малко ми дадохте опция да бъда част от вашето неповторимо музикално завещание ", съобщи Малек.

Роми Малек
Най-добра актриса стана Оливия Колман за ролята си във " Фаворитката ", макар че множеството критици сочеха Глен Глоуз за победител в тази категория. Oливия показа, че когато е работила като чистачка не е предполагала, че един ден ще завоюва " Оскар ".

Оливия Колман
Джейсън Мамоа и Хелен Мирън оповестиха спечелилия в категорията за най-хубав документален филм . Носителят на " Оскар " е " Сам на скалата ", който споделя историята на Алекс Хонолд - първия човек качил без обезопасяване скалата Ел Капитан в националния парк Йосемит.

Алфонсо Куарон
Отново без никакви изненади мина връчването на " Оскара " за най-хубав режисьор - оценката взе Алфонсо Куарон за кино лентата " Рома. Куарон получи по-рано през вечерта и " Оскар " за операторско майсторство .
Така общо " Оскарите " за " Рома " станаха три, тъй като филмът сграбчи и премията за н ай-добър чуждоезичен филм. Историята му споделя за Мексико Сити през 70-те години на предишния век и наблюдава историята на семейство от междинната класа, на фона на страна, тресяща от вътрешни спорове.
Реджина Кинг завоюва " Оскар " за най-хубава поддържаща женска роля за героинята си в " Ако Бийл Стрийт можеше да приказва ". Тя бе номинирана за тази премия дружно с Ейми Адамс (Вице), Марина де Тевира в (Рома), Ема Стоун (Фаворитката) и Рейчъл Уайз (Фаворитката). " Да бъда тук, представяйки един от най-великите хора на изкуството, Джеймс Болдуин, е напряко сюрреалистично… Господ е благоразположен ", съобщи Кинг.

Реджина Кинг
Най-добра поддържаща мъжка роля справедливо получи Махершала Али за ролята си във въодушевеният от същинско другарство филм - " Зелената книга ", който имаше цели 5 номинации - за най-хубав филм, две самопризнания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, както и за автентичен сюжет и за монтаж.
Втори " Оскар " за вечерта за най-хубав автентичен сюжет взе " Зелената книга ", а за най-хубав приспособен сюжет - " BlackKкlansman ". Режисьорът на " BlackKкlansman " Спайк Лий предизвести, че през 2020 година предстоят избори и " всички би трябвало на създадем верния избор и за изберем любовта, а не омразата ".
Най-добър анимационен филм - " Спайдър-мен: В Спайди-вселената ".
" Оскар " за най-хубав кино монтаж сграбчи " Бохемска рапсодия ".

Чарлийз Терон, Даниел Крейг, Махершала Али
Екипът на " Черната пантера " пък взе премиите за най-хубав костюм и за най-хубав фон. Наградата за най-хубав фон бе историческа, защото Хана Бааклър е първата афроамериканка, която бе номинирана и завоюва " Оскар " за най-хубав фон в 91 годишната история на премиите. Бааклър получи статуетката за основаването на измислената страна Уаканда.
Друга историческа победа бе тази на Алфонсо Куарон в категорията най-хубава кинематография , като по този начин стана първият спечелил тази премия за филм, който той е режисирал. Куарон бе отличен за неговото черно-бяло показване на " Рома ", който той също по този начин е написал.
За най-хубав грим и прическа премията бе взета от екипа на " Вице ", а за най-хубави образни резултати бе отличен " Първият човек ".
Отличието за късометражен игрален филм прибра екипът на " Skin ".
С премия за най-хубава истинска музика си потеглиха основателите на " Черната пантера ", който прибра цели три " Оскара ".
Призът за най-хубава истинска ария справедливо получи трансформиралата се в обичана на мнозина " Shallow " на Лейди Гага.


Bradley cooper and Lady Gaga acting like they’re the only people in the room for 3 minutes straight #oscars⁠ ⁠ pic.twitter.com/3nTDXs62B0
— laura| I met her ✨ (@DetBush) February 25, 2019

Снимки: Getty Images/Guliver
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР