90% от клетките в лабораторните тестове са оцелели след облъчване

...
90% от клетките в лабораторните тестове са оцелели след облъчване
Коментари Харесай

Китайски учени с пореден опасен експеримент в търсене на „супервойник“, издържащ на радиация

90% от клетките в лабораторните проби са оживели след облъчване с другояче смъртоносни дози ренгеново излъчване

От Китай не престават да идват отчети, потвърждаващи, че учените там към момента се стремят към  експерименти, но Франкенщайн, върху гените на човек за операция на ДНК - без да се вземат поради никакви етични правила. Какво може да се обърка?
Хонконгският вестник South China Morning Post разгласява извънредно сладкодумен собствен материал тази седмица, който цитира известие за теоретичен пробив от екип учени. Пробивът е обвързван с китайската войска и хора, работещи в Пекин: " Китайският екип зад рисковия опит с гени на животни твърди, че може да създаде супервойници, които да оцелеят след нуклеарна злополука. "

Проектът беше в началото оголен в китайското списание „ Военна здравна просвета “ и от ден на ден притегля вниманието на медиите и интереса на научната общественост. Но също по този начин поражда и съществени етични въпроси, макар че опитът беше предпазен от неговите ръководители като „ изцяло легален “.

Подробностите за опита демонстрират, че военните учени декларират, че са съумели да " вметнат ген от микроскопичната водна мечка в човешките ембрионални стволови кафези и доста да усилят устойчивостта на тези кафези към радиация ".
" Те обявиха, че триумфът в този невиждан опит би могъл да докара до основаването на извънредно издръжливи бойци, които да оцелеят след нуклеарна злополука, " написа SCMP. 

Инициативата включваше пробно въвеждане в човешката ДНК (използвайки ембрионални клетки) на основен ген, открит във водната мечка. Генът, на който се отнася въпросът, придава на микроскопичното създание рядка резистентност на радиация и други рискови въздействия от околната среда.

Учените от дълго време смятат, че водните мечки, известни още като „ тардигради “, може да крият генетични секрети, които един ден биха могли да бъдат основни за оцеляването и дълголетието на индивида. Описанието на това осемкрако създание, което е с размер по-малко от милиметър по дължина, е следното:

Тардиградите са дребни, сладки и съвсем неразрушими. Микроскопичните животни могат да оцелеят в кипяща вода, на дъното на дълбоки подводни пропасти или даже в студеното, мрачно галактическо пространство. През август, израелски транспортен съд, носещ тардигради като част от теоретичен опит, се разруши на Луната, и учените считат, че те може би са оживели.

След като са изолирали гена на тардиградите, който е кадърен да създава щитоподобни протеини, които могат да защищават от радиация и други рискове, китайският екип съобщи, че " е намерил метод да вкара този ген в човешката ДНК, употребявайки CRISPR/Cas9 - инструмент за редактиране на гени, който към този момент е разполагаем в множеството био-лаборатории, " написа в прегледа на SCMP на опита.

" В лабораторния си опит към 90% от човешките ембрионални кафези, носещи гена на водния мечка, оцелеяха след смъртоносно излагане на рентгенова радиация, съгласно екипа, управителен от професор Юе Уен от лабораторията по радиационна биотехнология в Академията за военни науки, Пекин, " продължава отчетът.

Но екипът признава, че има някои огромни " незнайни "...

Добавянето на непознат ген от водна мечка към човешките ембрионални кафези може да докара до нездравословни разновидности или даже да убие клетките заради генетичната разлика сред двата типа, риск, на който екипът на Юе е осъзнавал ясно, съгласно тяхната публикация.
Щитоподобните протеини са " неповторими за водните мечки. Имунният отговор след междувидово изложение е незнаен и може да докара до някои проблеми ", пишат от екипа.

Те плануват допустимо бъдещо приложение на техниката им за генетична операция, да е основано на опити с водни мечки, в случаи свързани с лекуването на остра радиационна болест за незабавни екипи от медици, военни лица или всеки, намиращ се покрай зона на нуклеарна злополука. Те също по този начин плануват идването на ерата на бъдещите " супер бойци " и генетично модифицирани хора, способни да оцелеят нуклеарен апокалипсис.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР