90% от жителите на кв. Столипиново са здравно неосигурени. За

...
90% от жителите на кв. Столипиново са здравно неосигурени. За
Коментари Харесай

90% от столипиновци са без здравни осигуровки

90% от жителите на кв. " Столипиново " са здравно неосигурени. За да се промени това се построява медицински център в ДКЦ " Изток ", където ще бъдат оборудвани няколко лекарски кабинета. Това заяви Севджан Моллабекир, началник на проект " Всички дружно - за по-добро обучение и здраве ", финансиран от Българо-швейцарска стратегия за съдействие, по който се построява центърът, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Медицинският център ще бъде построен в двора на ДКЦ-то, на мястото на остаряла постройка с повърхност 150 кв. метра.

" Тъй като здравният център не е подготвен, сега работим единствено с някои експерти - АГ, педиатър и джипи, който обслужва неосигурени лица, тъй като 90% от жителите на квартала са неосигурени. Нашата концепция е да ги накараме да посещават по-често лекари, да правят профилактични прегледи за себе си и за децата си. Ежемесечно в " Столипиново " се правят акции от нашите посредници, които осведомят населението в квартала какви действия се правят от експертите в ДКЦ-то ", коментира Моллабекир.

По проекта  " Всички дружно - за по-добро обучение и здраве " се възнамеряват и просветителни действия. Вече бяха построени детски площадки в ДГ " Лилия " в " Столипиново ". В учебните заведения " Кирил Нектариев " и " Найден Геров " се изгражда физкултурен салон с просветителни стаи. Но като цяло работата в просветителна тенденция стартира с проучването на български език. Това става с интерактивни способи и се следят доста положителни резултати.

" Мерки засягат проучването на български език в извънкласни действия, спортни и художествени действия. Наред с това децата посещават културни мероприятия - театри, мюзикъли, балет. Така че да се откъснат от средата на гетото в " Столипиново ", разяснява още ръководителят на плана.

Около 100 деца са обхванати в Пловдив по плана. За тяхното обучение се грижат особено наети учители, посредници и т. н. Изучаването на български език става посредством игри, посредством визитата на различни извънкласни мероприятия, които предизвикват използването на българска лексика.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР