90% от жилищата и земеделските земи у нас не са

...
90% от жилищата и земеделските земи у нас не са
Коментари Харесай

90% от жилищата у нас не са застраховани

90% от жилищата и земеделските земи у нас не са застраховани. Това демонстрират данните на сектора след следващите унищожителни наводнения в страната.

През последните дни поройни дъждове нанесоха големи вреди на инфраструктура и парцели в обособени райони. Според сметките на правителството щетите доближават един милиард лв., осведоми NOVA.
 
Общият брой на жилищните здания у нас е малко над четири милиона. Според сметките на сектора - не повече от 10% от жилищата и земеделските парцели в страната са застраховани. Делът на имуществените застраховки у нас е 14 на 100, при приблизително в Европа 37%.Според специалисти обаче това слага под риск стотици фамилии у нас при трус, наводняване, пожар или друго злополучие. У нас като изключително рискови са разпознати събития като наводнения, трусове и градушки. В същото време в бранша се регистрира взрив на оферти за летни застраховки, измежду които и за пътувания и произшествия на плажа.

След наводнението във видинско от последните дни, равносметката за Вибраела Владимирова от град Дунавци е сложна.

   istock istock
„ Знаете ли какво е да станете сънен по нощница и да газите вода? 100% са вредите - всички мебели са неизползваеми, електрическите уреди – печка, ледник, пералня. В котелното - палетната горелка, помпата, палетите, зимнина, градина. Всичко е развалено ”, споделя Вибраела Владимирова от гр. Дунавци.

Проливният дъжд и излязлата от коритото локална река наводняват половината къщи в Дунавци. Повечето парцели не са застраховани и в този момент за локалните остава да чакат помощ от страната.

Застраховките скъпи, тъй като малко хора ги подписват

„ От петък до момента страната отсъства, просто я няма. Ако реката беше почистена, нямаше да е такава вредата. Ние би трябвало да се молим да мине комисията за оценка на вредите, би трябвало да се молим, да желаеме, само че никой не дава. А персонално аз и моето семейство не изискуем една стотинка на страната ”, показва Вибраела.

Според сметките на страната вредите от наводненията през последните дни в страната доближават 1 милиарда лева Засегнатите могат да получат еднократна помощ от 1512 лева след списък на вредите или помощ за развалени уреди до 2500 лева Все още делът на българите, които застраховат имуществото си, остава дребен, регистрират от сектора. А това основава съществени проблеми при сходни вреди.

„ Много дребен е делът. Доминиращ дял имат моторните застраховки, които са Гражданско отделение и КАСКО – те държат към 70% от пазара, имущественото обезпечаване се движи в диапазона 8-10% от пазара – като огромна част от тези полици се дължат на това, че са наложително вързани към кредитни артикули ”, твърди Веселин Ангелов, Асоциация на българските застрахователи.

Застраховките на дома към момента са извънредно малко, регистрират и брокерите. Делът на имуществените полици у нас е едвам 14% от всички подписани полици, при приблизително в Европа 37 на 100. Така България се оказва с най-нисък дял на имущественото обезпечаване в целия Европейски Съюз, което слага потребителите у нас в доста по-голям риск от останалите европейци, демонстрират анализите на сектора.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР