90% от фирмите за бързи кредити нарушават Закона за потребителския

...
90% от фирмите за бързи кредити нарушават Закона за потребителския
Коментари Харесай

Бързите кредити - рискове и регулация

90% от компаниите за бързи заеми нарушават Закона за потребителския заем. Това е констатацията на Комисията за отбрана на потребителите.

Голям % от тях оперират на ръба на разпоредбите, твърди омбудсманът Диана Ковачева, както и няколко потребителски организации. 

От Комисията за отбрана на потребителите – единственият държавен орган с пълномощия да контролира бързите заеми, признават, че има проблеми и оповестяват, че към този момент са наложили санкции в размер на над 700 милиона лв.  за нелоялни търговски практики. Регулаторът предлага и законови промени.

Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите, изясни пред БНР, че това е отрасъл, който е нов и като всеки подобен, той е в напредък. 

" Това води до привличане на огромен кръг търговци.

В момента  Законът за потребителския заем контролира както заемите, които дават банките, по този начин и всички бързи заеми. Това обаче са две напълно разнообразни неща.  Фирмите, които дават бързи заеми, не би трябвало да следват същите регулации като банките.

   istock istock
Бързите заеми са ориентирани към уязвима група консуматори. Сегашният измерител за оскъпяване на заема е безусловно неясен за хора, които би трябвало да вземат решение в границите на 15-20 минути. 

Търговците на бързи заеми се мъчат по всякакъв начин да заобиколят регулациите. Те прибавят скрити условия "

Непрекъснато се получават тъжби от жители, които са пострадали от произвола на компаниите за бързи заеми, показва омбудсманът Диана Ковачева. Тя къщо предлага законови промени.

" На първо място това е съществуването на неравноправни клаузи в договорите, несъразмерни лихви, неустойки и такси.

Използват се непозволени способи за събиране на дълга, в това число психически напън.

Не ниските наказания в закона, а бездействието на Комисията за отбрана на потребителите държи неравноправните клаузи в договорите за бързи заеми, споделя Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ".

Комисията за отбрана на потребителите не е завела нито един групов иск в съда, означи още Руменова. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР