90 години е сериозна възраст за един въздушен превозвач -

...
90 години е сериозна възраст за един въздушен превозвач -
Коментари Харесай

Turkish Airlines: Полет в сянката на Ердоган

90 години е сериозна възраст за един въздушен транспортьор - за толкоз време той умерено може да се изкачи до водещите позиции в бранша. Когато, обаче, той реализира това единствено в границите на последните 20 година, явно казусът е по-специален. Именно това се случи с Turkish Airlines. Авиокомпанията от южната ни съседка през днешния ден е измежду най-разпознаваемите в света и по този метод е и мощен инструмент за усилване на въздействието на Анкара, написа Les Echos в собствен материал.

Историята на Турските авиолинии стартира през 1933 година, само че дълги години те, сходно на родната си страна, са най-вече районен фактор. Само за две десетилетия това внезапно се промени и разрастването на мрежата на Turkish Airlines продължава непрекъснато - в Европа, Северна Америка, Близкия Изток и Африка. Чрез съглашения с превозвачи от Индия, Виетнам и Тайланд тя се готви да стъпи крепко и в Азия.

Сериозен състезател

" Между 2009 година и 2019 година Turkish Airlines съвсем утроиха броя на превозените си пасажери - от 21,5 млн. до 74,3 млн. ", отбелязва Ричард Малсен от Capa Center for Aviation. Това прави самолетната компания шеста в Европа, само че също така тя се възвърне от пандемията в доста по-голяма степен спрямо огромните западни превозвачи.

Тя има най-вече интернационалните връзки - с цели 129 страни, надалеч пред Air France - KLM.

Освен това, с облага от 2,7 милиарда $ през предходната година, единствено Emirates е по-успешна от нея от бизнес позиция ($2,9 млрд.).

Инвестиции с резултат

Turkish Airlines дължат триумфа си на голямото летище в Истанбул, което през днешния ден е световен хъб на кръстопътя на Европа, Азия, Африка и Близкия Изток.

Много от полетите са с последна точка точно южната ни съседка. Тя влага доста в туристическата си промишленост и през днешния ден е в международния Топ 5. И по време на COVID-19, и след изолирането на Русия от обичайните дестинации за нейните жители, Turkish Airlines усъвършенстваха своите полети и завоюваха максимума от двете комплицирани обстановки.
 Снимка 643068
Източник: GettyImages

Важен фактор е и слабата лира - разноските на самолетната компания за заплати са в локална валута, до момента в който приходите са в долари и евро.

Освен това, Turkish Airlines разчитат най-вече на самолети с стеснен фюзелаж, които са по-евтини и икономични. През идващите 10 години самолетната компания ще придобие общо 600 нови машини, като задачата е те да возят 170 млн. пасажери годишно.

В сянката на Ердоган

Ако погледнем историята на Turkish Airlines, положителните времена за нея стартират след идването на власт на Реджеп Ердоган и неговата партия. Макар превозвачът официално да е приватизиран и страната да има 49% от него, тя има специфични управнически пълномощия и на процедура от държавното управление зависят редица стратегически решения.

В същото време властта в Анкара договаря непосредствено за достъп до въздушните пространства на разнообразни страни. Според специалисти можем да приказваме за припокриване сред дейностите на Turkish Airlines и външнополитическите ползи на Турция. Това се вижда доста добре в Африка, където отварянето на турско посолство нормално идва дружно с начало на полети на самолетната компания и идване на бизнес делегации.

В Анкара не пестят пари за имиджа на Turkish Airlines. Не е инцидентно и че звезди като Лео Меси и Морган Фрийман са били лица на превозвача.

Така самолетната компания се оказва колкото доста сполучлив бизнес, толкоз и типичен инструмент на " меката мощ " в интернационалната политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР