90 500 специалисти с правоспособност или висше образование – толкова

...
90 500 специалисти с правоспособност или висше образование – толкова
Коментари Харесай

Бизнесът търси близо 100 хиляди специалисти

90 500 експерти с дееспособност или висше обучение – толкоз е броят на фрагментите, от които ще се нуждае българският бизнес в идващите 12 месеца. Сред тях са медицински сестри, лекари, водачи, машинни и строителни инженери и други

Това демонстрират резултатите от изследване на потребностите от работна мощ, което Агенцията по заетостта провежда взаимно с комисиите по претовареност към регионалните препоръки за развиване в 28-те области в страната. Изследването, извършено през есента на 2019 година, е национално представително и е направено посредством анкети измежду 396 000 дейни предприятия в страната, осведоми пресцентърът на организацията.

Най-търсените експерти

Учителите и експертите по осведомителни технологии ще са измежду най-търсените фрагменти с висше обучение през идната година, сочат още данните от изследването.

В другите браншове на стопанската система ще са нужни и 64 400 служащи без компетентност. Най-голямо търсене на такава работна ръка ще има в секторите с по-ниска продуктивност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова индустрия. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да обезпечават претовареност на непрекъснат трудов контракт и цялостен работен ден, както и при предходното изследване от пролетта на 2019 година

Най-търсените умения и компетентности

Без особена смяна спрямо направените към този момент 3 изследвания на Агенцията по заетостта през 2018 година и 2019 година, работодателите най-често чакат (84.1% от анкетираните) техните чиновници да имат умения за самоконтрол и дисциплинираност и умения за работа напрегнат (64.7%). На трето място и този път работодателите слагат потребността от познания и умения за въвеждане на нови технологии в 51% от случаите. Общуване на роден език, разпоредителност и предприемачество, както и цифрова подготвеност остават трите най-желани компетентности от работодателите с посланичество от над 60%.

Пазарът на труда по райони

Областите, в които работодателите декларират най-вече потребности от работна мощ, са София-град с дял от 27% от всички декларирани потребности, следват Пловдив – 9,3%, Варна – 7,7%, Бургас – 7,3%, Благоевград – 5,2%. Най-слабо е търсенето в област Видин – 0,8% от всички декларирани потребности, както и в Силистра, Търговище и Разград – с 1.1%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР