9 септември - за мнозина тази дата е свързана с

...
9 септември - за мнозина тази дата е свързана с
Коментари Харесай

9 септември: Национален празник или една от най-черните дати в историята на България?

9 септември - за мнозина тази дата е обвързвана с коренна смяна – унищожаване на капиталистическия строй и построяването на едно по-справедливо обществено общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървясъл прелом довел до ликвидирането на демокрацията и частната благосъстоятелност, почернил живота на стотици хиляди българи.

Историята

В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети Украински фронт на Червената войска. След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в руската сфера на въздействие. Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение.

Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен " Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души. Осъдените на гибел от така наречен " Народен съд " са 2 730 души — министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Оценката

Събитията от 9 септември 1944 година към момента не са получили единомислещата оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е " национално въстание ". Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението " социалистическа гражданска война ". След политическата смяна от 1989 година събитието е определяно като " боен прелом ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР