9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но

...
9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но
Коментари Харесай

Ще убие ли 20% ДДС кафенета , ресторанти и хотели

9 % налог добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, само че против пакет от ограничения за изсветляване на бранша – подобен е проектът на финансовото министерство за следващата година.

Като част от пакета се планува слагането на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на чиновниците да се дават единствено по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та бакшишът също да се полза с налог.

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези ограничения? И ще " изсветлее ли сивото в стопанската система " – ще назовем нашата събеседничка Петя, тъй като тя не желае да разкриваме самоличността ѝ. В ресторантьорския бизнес е към този момент осма година. Държи кипро заведение в Стара Загора. Дали то ще продължи да съществува зависи значително от това какво ще реши държавното управление и Народното събрание за налозите от следващата година. И най-много за налог добавена стойност.

И с понижената все още ставка от 9 %, Петя споделя, че оцеляването е мъчно.

" През лятото токът е към 1500 лв., а с настъпването на студеното време тя ще стане два пъти, че и три пъти по толкоз. Компенсацията ми за безценен ток за предишния месец е тъкмо шест лв. ", споделя Петя, съобщи БНР.

" Не знам - премислям - в случай че налог добавена стойност още веднъж стане 20 %, тогава просто не си коства - като сложим разноските - ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе ", споделя Петя.

Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души.

" Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас от дълго време всичко е ярко, в действителност постоянно по този начин е било. Ако се реши и бакшишът да се таксува с налог, това ще демотивира хората, които работят - тъй като те разчитат на тези пари. И без това е мъчно с личния състав, не знам, чакам да стане още по-зле, в случай че тези планове станат действителност ", споделя собственичката на едно от заведенията в Стара Загора.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР