9 от всеки 10 души, живеещи на територията на областта

...
9 от всеки 10 души, живеещи на територията на областта
Коментари Харесай

Варненци втори в страната по редовно използване на интернет

9 от всеки 10 души, живеещи на територията на региона имат достъп до Световната мрежа
Резултатите от извършеното през 2021 година проучване за потребление на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) в семействата и от лицата демонстрират, че 91.1% от семействата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е маркиран растеж от 13.6 процентни пункта по отношение на миналата година. Областта е преди всичко в страната по този индикатор, следвана от област София (столица) с 90.3%, при 83.5% междинна стойност за страната.

За интервала 2012 - 2021 година се следи растеж от 39.8 процентни пункта на семействата в региона с достъп до световната мрежа.



През 2021 година 81.2% от лицата на възраст сред 16 и 74 навършени години в област Варна употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място, като мъжете са по-активни спрямо дамите - надлежно 82.1 и 80.3%. В съпоставяне с миналата година е регистриран растеж от 8.7 процентни пункта в регулярното потребление на интернет.



По този индикатор област Варна е на второ място в страната. Първа е област София (столица) (84.4%), при междинна стойност за страната 73.9%.

Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет в област Варна по обучение - до момента в който 89.0% от лицата с висше обучение сърфират постоянно в световната мрежа, то 69.1% от лицата с главно или по-ниско обучение употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично.

Редовно употребяващите интернет лица със приблизително обучение са 83.9%.

През последните 12 месеца потребление на световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната и локалната власт се следи при 31.2% от лицата в област Варна. Областта изпреварва с 4.6 процентни пункта междинната стойност за страната, която е 26.6% и заема седмо място измежду 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, употребявали онлайн услугите на обществени институции в област Благоевград - 43.8%, а най-нисък в област София - 6.9%
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР