9 месеца след началото на войната в Украйна и прекъснати

...
9 месеца след началото на войната в Украйна и прекъснати
Коментари Харесай

ПП: Да се поиска дерогация относно сроковете за намаление на вредните емисии

9 месеца след началото на войната в Украйна и прекратени енергийни доставки, в Европейски Съюз има ново схващане за провокациите пред устойчивия енергиен преход на Европа, както и нови принадлежности, които да дават отговор на тях, според програмата REPowerEU за финансиране. От „ Продължаваме Промяната ” упорстват служебното държавно управление неотложно да стартира процедурата пред Европейската комисия за отразяване на новите благоприятни условия за финансиране , както и за адаптиране на Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

Защитата на енергийната самостоятелност на България и обезпечаването на равномерен и резистентен енергиен преход, нови вложения и обществени ограничения за опазване на работните места в бранш енергетика следва да е един от главните цели на българското държавно управление и българския парламент, без значение от политическата рецесия. Затова с началото на своя мандат " Продължаваме Промяната " поправя българския План за възобновяване, с цел да отстрани уговорките за затваряне на въглищни централи и градеж на газови мегацентрали, показват от Политическа партия.

Зам.-председателят на Енергийна комисия – Радослав Рибарски, лидер на Политическа партия листата в Стара Загора, отбрани тази позиция по време на присъединяване си в среща на синдикатите по отношение на условията на Европа за енергиен преход и предложи съответни ограничения.

Рибарски разгласи, че заради забавянето на служебното държавно управление още в понеделник " Продължаваме Промяната " ще внесе план на решение в Народното събрание със следните оферти:

 Народното заседание да задължи Министерския съвет да приготви позиция, която отразява новата обстановка след войната в Украйна, в сходство с условията на ПВУ и на новия инструмент за енергийния преход REPowerEU;

 Министерският съвет да инициира срещи с представители на Румъния и Гърция за разбиране на обединен районен метод при договарянията с Европейската комисия за отразяване на последствията от войната за енергийната сигурност на района и адаптиране на условията и задачите за енергиен преход на трите страни членки.

„ Продължаваме Промяната ” предлага да се изиска дерогация по отношение на периодите за понижение на нездравословните излъчвания предвид на продължаващата война в Украйна.

От партията напомнят, че преди войната подаденият проект за възобновяване и резистентност от второто служебно държавно управление на президента Румен Радев съдържаше ангажимент за затваряне на 1,4 Гранични войски мощности.

След встъпването си в служба държавното управление на Продължаваме Промяната съумя да накара Европейската комисия да се откаже от това условие за дефинитивно затравяне на 1,4 Гранични войски мощности и то бе сменено със обвързване за понижаване на излъчванията в Маришкия район, без извеждане отвън употреба на мините ни, които могат да продължат да работят при нужда.  

След експлоадирането на войната, българското държавно управление е длъжно да употребява навреме всички нови механизми за обезпечаване на резистентен енергиен преход, както и в съгласуваност с другите страни от района да търси по-силна договаряща позиция в Европа. Усилията за опазване на енергийната ни самостоятелност и потребление на цялостния потенциал на Маришкия басейн би трябвало да продължат и да регистрират изменящата се енергийна среда в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР