9 години затвор в Русия - това е наказанието, което

...
9 години затвор в Русия - това е наказанието, което
Коментари Харесай

Новата мисия на Денис Родман: Приятелят на Ким Чен Ун ще моли Путин за свободата на баскетболна звезда - Политика

9 години затвор в Русия - това е наказването, което американската професионална баскетболистка Бритни Грайнър получи единствено тъй като е носила в себе си пълнител за електронна цигара с масло от хашиш.

Драмата към ареста ѝ в навечерието на военната инвазия в Украйна продължава към този момент шест месеца, като се стигна и до комплицирани договаряния за размяната ѝ против, който лежи в американски затвор.

Изненадващо обаче не различен, а Денис Родман реши да се намеси в дипломатическата обсада сред Москва и Вашингтон.

Бившата звезда на NBA, който има топли връзки с диктатора Ким Чен Ун и се срещна с Путин през 2014 година в Русия, е решил да посредничи за освобождението на 31-годишната спортистка.

" Имам позволение да отида в Русия, с цел да оказа помощ на това момиче. Ще опитам да отпътува тази седмица ", споделя той в изявление за NBC News.

" Познавам Путин прекомерно добре ", декларира още 61-годишният Денис Родман пред медията.

Амбицията на баскетболиста да спомага за освобождението не се посреща с необикновен възторг във Вашингтон.

NBC цитира почитан чиновник на администрацията на Джо Байдън, който показва опасения, че Родман може по-скоро да попречи, в сравнение с да помогне за разрешаване на казуса.

" Публично знае се, че администрацията направи съществено предложение на руснаците - всичко друго с изключение на договаряния през открития канал евентуално ще усложни и ще попречи на напъните по освобождението ", споделя той.

Денис Родман няма потребност да желае позволение от американските управляващи, с цел да пътува до Русия - задоволително е да си обезпечи туристическа виза за достъп до Москва.

Все отново Държавният департамент предизвестява всички жители на Съединени американски щати да се въздържат от пътувания в страната поради заплахата от възможен институционален тормоз поради извънредно влошиените връзки след избухванеот на войната в Украйна.

Бритни Грайнър става жертва точно на сходна скица. Американката беше задържана на 17 февруари на летищет " Шереметиево " при опита си да влезе в Русия за мач против локален баскетболен отбор. По това време Съединени американски щати намерено предупреждаваше, че всеки миг Владимир Путин може да даде сигнал за начало на военната инвазия в Украйна - ескалация, която стана факт седмица по-късно.

Грайнър беше упрекната за трафик на опиати, а при започване на август беше наказана на 9 години отнемане от независимост (на първа инстанция) и 1 млн. рубли санкция (около 16 000 щатски долара).

Колкото и да е необичайно - Денис Родман има опит с посредничеството при освобождение на задържани американски жители от държавни режими, които употребяват наказателното гонене против чужденци като политически принадлежности за напън.

През 2014 година Родман написа писмо до Ким Чен Ун, в което го назовава " мой безценен другар за цялостен живот " и го моли да пусне на независимост Кенет Бей - американец, прекарал 2 години в севернокорейски затвор по присъда за хипотетичен опит за прелом.

Баскетболистът предизвика дискусия в Съединени американски щати поради част от писмото, в което споделя, че " схваща закононарушенията, осъществени от Бей " - коментар, разяснен като опрощение на грубото отнасяне на неговия съгражданин.

Опитът му обаче дава резултат - Бей е пуснат на независимост през ноември 2014 година, а години по-късно мъжът благодари на Денис Родман за това, че е оказал помощ за спасяването му с привличането на публично внимание към неговия случаи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР