9 февруари е Международният ден на пицата. Ако харесвате това

...
9 февруари е Международният ден на пицата. Ако харесвате това
Коментари Харесай

Международен ден на пицата – разходка до Неапол

9 февруари е Международният ден на пицата. Ако харесвате това необикновено и в същото време толкоз просто кулинарно произведение, несъмнено би трябвало да посетите Италия. Експертите в пътуванията eSky описват за Неапол – градът на едно от най-популярните ястия в света.

Интересно е, че в действителност пицата произлиза от антична Гърция – плосък самун с масло и сушени билки. Въпреки това, тя става известна точно в Италия, когато през XIX в. кралица Маргарита Савойска посещава Неапол, а локален пекар й подготвя пица с цветовете на италианското знаме – домати, босилек и моцарела. Ето от кое място идва и името на най-популярнaта пица „ Margherita “.

За всички фенове на пицата пътуването до Италия ще бъде същинско кулинарно премеждие. Струва си да започнете точно от Неапол. До града ще можем да летим непосредствено от София още веднъж от 1-ви април, всеки понеделник и петък. Най-ниската цена на еднопосочен самолетен билет е 31 евро. В Неапол можете да изберете от над 2000 обекта за настаняване от друга категория, като някои от най-изгодните оферти стартират от 13 евро на нощувка в двойна стая. Експертите поучават по опция да комбинирате резервацията на полет и хотел, с цел да се възползвате от спомагателни отстъпки.

След късото пътешестване, траещо не повече от час и 40 минути, е време да се впуснете в атмосферата на града. Неапол е град на противоположните страсти – или ще го обикнете, или ще го намразите. Опитайте да се абстрахирате от прекомерно оживените улици и някои разрушени здания и се насладете се на остарялата част на града, която е измежду международното завещание на ЮНЕСКО. Не пропускайте двореца на Piazza Del Plebiscito, кралската базилика, както и „ Подземен Неапол “ (Napoli Sotterranea). Този комплекс, ситуиран под улиците на града, крие антични водохранилища, служели като леговище по време на войната.

Не пропускайте да посетите Везувий, който се издига над града. До върха се стига по лъкатушен път за към 50 минути, като входната такса е 10 евро. От върха се разкрива величествена панорама към Неапол и Помпей, която несъмнено си заслужава. Помпей е идната спирка в листата ви – предвидете си към 3-4 часа, тъй като има доста неща, които да разгледате.

След ден на разходки из Неапол и покрайнините, е извънредно време да опитате локалните специалитети. Традиционната неаполитанска пица, според регламента на Европейската комисия, е артикул, печен в пещ с изменчив диаметър, не по-голям от 35 см, с високи ръбове и заряд. За приготвянето му са нужни пшенично брашно, бирена квас, натурална питейна вода, белени домати или пресни чери домати (pomodorini), морска или готварска сол и зехтин. eSky предлага да опитате това ядене в пицария Sorbillo, известна със своите свежи и висококачествени артикули, както и с общително обслужване и неповторима атмосфера. Това място е много известно и може да се наложи да почакате, само че несъмнено си коства да опитате обичайното неаполитанско прелъщение, което ще ви коства не повече от 4 евро. Buon appetito!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР