9 февруари е 40-ият ден в годината според григорианския календар.

...
9 февруари е 40-ият ден в годината според григорианския календар.
Коментари Харесай

История на 9 февруари

9 февруари е 40-ият ден в годината съгласно григорианския календар. Остават 325 дни до края на годината (326 през високосна).

474 година – След като 7-годишният Лъв II е открит прекомерно млад, с цел да ръководи Византийската империя, за негов съимператор е коронован неговия татко Зенон.

1667 година – Подписано е помирение сред Русия и Полша, с което приключва траялата 13 години руско-полската война.

1822 година – Хаити атакува Доминиканската република.

1822 година – Окупаторските сили на Хаити, водени от Жан Пиер Бойер, идват в Санто Доминго, с цел да победят новосъздадената Доминиканска република.

1895 година – Провежда се първо съвещание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков.

1895 година – Уилям Морган оповестява разпоредбите на основаната от него игра волейбол.

1897 година – В Русия стартира първото всеобщо броене на популацията, което открива, че в страната живеят 129 млн. души.

1900 година – Учредено е надпреварата по тенис Купа Дейвис.

1903 година – Народното събрание отпуска спомагателна помощ за бежанците и потърпевшите от Илинденско-Преображенското въстание в размер на 300 хиляди лева (след като на 22 ноември са отпуснати 500 000 лева.).

1923 година – В България е формиран нов кабинет с министър-председател Александър Стамболийски.

1934 година – Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват в Атина Балкански пакт, който цели запазването на геополитическото статукво на Балканите след Първата международна война.

1942 година – За първи път в Съединени американски щати е тествано лятно часово време.

1949 година – България става член на УНИЦЕФ.

1950 година – Американският сенатор Джоузеф Маккарти упреква Държавния департамент, че е цялостен с комунисти, което разпалва интервал на мощни антикомунистически настроения в Съединени американски щати, известни като Маккартизъм.

1951 година – Създава се Централен архивен фонд към Българската войска.

1969 година – Осъществен е първият тестов полет на Боинг-747 Джамбоджет.

1990 година – Излиза първи брой на вестник Демокрация – първият либерален всекидневник след комунистическия режим.

1996 година – Тодор Живков е оневинен от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния съд по обвиняването за нелегално разпределяне на жилища, коли и представителни пари от Управление безопасност и охрана (Пето управление н.

1998 година – Екатерина Дафовска става първата българска олимпийска шампионка в зимна олимпиада.

1999 година – Процес против българските медици в Либия: Пет български медицински сестри и един палестински доктор са арестувани по обвиняване, че са заразили с вируса на СПИН 393 либийски деца в детската болница в Бенгази, Либия.

2001 година – Конституционният съд афишира решението си, че в президентските избори може да се кандидатира единствено български жител, който е живял в България най-малко 183 дни на година през последните 5 години.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР