9 750 дози ваксини вече са разположени във фризера в

...
9 750 дози ваксини вече са разположени във фризера в
Коментари Харесай

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

9 750 дози ваксини към този момент са ситуирани във фризера в БулБио в постройката на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг, отдаден на идването на първите ваксини против COVID-19 в България .

Всичко с хладилната верига е спазено и оттук насетне стартира логистикат а по разпределението на имунизациите на територията на шестте района в страната, увери той. След по-малко от час потегля първият лъч в посока Пловдив и Бургас, изясни здравният министър.
 Първите ваксини против COVID-19 идват в събота, 26 декември
Първите ваксини против COVID-19 идват в събота, 26 декември

Ваксинирането стартира в неделя

Пристигнаха и първите осведомителни материали, които са ориентирани за лекарите и пациентите за добиването на задоволително информация, с цел да може хората да бъдат осведомени за процеса на имунизацията. Здравният министър ще бъде първият имунизиран българин.

Утре стартира имунизирането в София, Пловдив и Бургас . В взаимозависимост от жителите ще бъдат разпределени към 4 500 дози ваксини за другите шест района . Това, което е радостното е, че броят на искащите да се имунизират се усилва - непрекъснато има лекари и сестри, които желаят да се включват във имунизацията, увери проф. Ангелов.

Ако продължи с представянето на цялата информация, с обясняването какво и за какво би трябвало да се имунизират, ще реализираме стремежи резултат. Амбицията ни е да реализираме 75% имунизирани българи , тъй като откакто се реализира това число, ние ще хвърлим маските, ще стартираме да се виждаме, да вървим на спектакъл, кино. Това е цената, която плащаме сега и тя не е по никакъв начин лека, акцентира проф. Ангелов.

Враца и Велико Търново ще получат имунизациите си на 28 декември. В средата на януари се чакат спомагателни колета на имунизациите, с цел да се доближи до 62 500 дози .

Здравният министър не може да даде отговор какъв брой дълготрайна ще бъде имунизацията , само че се надява, че имунитетът, добит от нея, ще бъде задоволителен, с цел да се придобие групов имунитет, с цел да се изкорени болестта на международно равнище.

Първите хора, които би трябвало да получат имунизацията са тези, които работят на първа линия . След това стартира втората фаза. Много огромни длъжници сме на възрастните хора и в случай че дойдат времена, а те ще дойдат за по-големи количества ваксини, ще бъдат изпълнявани етапите редом, изясни здравният министър.
 Пациенти желаят Фонд за обезщетяване на потърпевши от ваксини против COVID-19
Пациенти желаят Фонд за обезщетяване на потърпевши от ваксини против COVID-19

Той да е част от Националния проект за имунизиране

Здравният министър Ангелов разчита на медиите, с цел да могат хората да схванат, че имунизацията е безусловно безвредна, ефикасна, за какво имунизацията е значима и за какво би трябвало да изберат имунизацията пред неналичието на такава. Откриването на имунизацията е едно от чудесата, тъй като е избавила доста милиони хора по света, безапелационен бе Ангелов.
 45% от българите няма да се имунизират против COVID-19
45% от българите няма да се имунизират против COVID-19

Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо

Проф. Красимир Гигов увери, че имунизациите са пристигнали без произшествия и разтоварването им протекло обикновено, логистиката остава другата значима задача. В момента ще бъдат изпратени по 1100 дози по главните направление - Варна, София и Пловдив, за Бургас са малко над 650. Желаещите за имунизация са към 45 000 медици (около 33%) и техният брой непрекъснато нараства.

Желанието на хората да се имунизират от ден на ден и повече нараства, акцентира проф. Гигов и добави, че имунизацията ще бъде осъществена в лечебните заведения и РЗИ-тата. Има листовки за лекарите, пациентите и всички имунизационни кабинети ще бъдат готови за имунизацията.
 20% от учителите са подготвени да се имунизират
20% от учителите са подготвени да се имунизират

Красимир Вълчев: При нулева година ще прехвърлим загуби в бъдещето

Припомняме, съгласно ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров лекарите не носят отговорност за имунизацията.

На 24 декември бе оповестено, че е за начало на имунизацията против COVID-19, която ще стартира на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безвъзмездна.

По информация на шефа на Агенцията по медикаментите у нас Богдан Кирилов от имунизацията чакаме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се имунизират към 50 000 души, защото имунизирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има утвърждение и на втората ваксина, тази на компанията " Модерна ". Ваксините на " Джонсън и Джонсън " и " Астра Зенека " са в прелиминарен стадий на утвърждение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, позволени за приложимост, съобщи Кирилов.

На 21 декември в бе предложено хората да се съветват с персоналния си доктор, в случай че решат да се имунизират.
анкета
Ще се ваксинирате ли против COVID-19?
При първа опция Не, боязън ме е Ще изчакам да мине време Само с съветската ваксина Няма подобен вирус
При първа опция

Не, боязън ме е

Ще изчакам да мине време

Само с съветската ваксина

Няма подобен вирус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР