89-годишна жена продължава да пътува по света… сама. Тя продава

...
89-годишна жена продължава да пътува по света… сама. Тя продава
Коментари Харесай

С разбито сърце и продаден годежен пръстен: На 89 г. жена пътува сама и съветва и ние да го направим  

89-годишна жена продължава да пътува по света… сама. Тя продава годежния си пръстен и стартира да пътешества. Всичко стартира с един край - негоден годеж и разрушено сърце през януари 1956 година

Тогава Джой Фокс е 20-годишна и живее в дребното крайречно градче Уивенхоу в Англия. Именно в този трагичен за нея миг тя стартира да се замисля за света на открито, написа Би Би Си.

Фокс произлиза от непретенциозен жанр, има тъмно детство по време на Втората международна война и в никакъв случай не е пътувала. Но тя си спомня историите, които майка ѝ е разказвала за пътуванията си до Египет, Китай и Индия с бащата на Фокс, който е бил майор пианист в Кралския шотландски медал. По-големият брат на Фокс, Алън, постоянно разказвал за личните си пътувания до Венеция и за хубостта на града.


С тези късчета ентусиазъм Фокс, разплакана от изгубена обич, решила, че е пристигнало нейното време. Тя продава годежния си пръстен и с получените средства се впуска в своята пристрастеност да опознава света.

„ Нямам визия по какъв начин съм стигнала от градчето си до Дувър и по какъв начин съм се качил на ферибота. Но по-късно пътувах с трен през Франция и Швейцария до Италия. И това беше първият ми опит да бъда надалеч от вкъщи “, спомня си Фокс.


Сега тя е на 89 година и към момента не е понижила темпото. Жената продължава да опознава света със същото наслаждение и възторг, както и на 20 години. Този неограничен авантюристичен дух неотдавна донесе на Фокс премията JourneyWoman Evelyn Hannon за независимо пътешестване, присъждана от световна организация, отдадена на насърчаването на независимите пътувания на дами над 50 години. Наградата е самопризнание за човек, който още от първото си пътешестване от Уивенхоу преди десетилетия води авантюристичен живот.

„ Не съм предполагала, че на тази възраст към момента ще пътувам, само че положителното ми здраве значи, че към момента мога да видя повече от света “, изясни Фокс.

Всичко стартира в Италия

Първото ѝ пътешестване е било двуседмично проучване на Италия. По това време тя се сприятелява с италианец, който ѝ демонстрира най-интересните места в страната - дружно посещават Портофино, Рапало, Милано и други,пише БТВ


„ Запознах се с Луиджи и той ме разведе из Италианската ривиера. Единственият проблем беше, че той искаше да ми покаже всички църкви, само че аз не бях облечена уместно, тъй че не можах да вляза в нито една от тях “, спомня си със смях Фокс.

Така дамата се върнала вкъщи в Уивенхоу с доста хубави усеща.

„ Върнах се с доста по-добро самочувствие, самооценката ми се възвърне, а Луиджи ми изпрати красиви фотоси от времето, прекарано дружно “, споделя Джой Фокс.

През идващите години фамилията ѝ се реалокира от Англия във Ванкувър, Канада. След една среща на сляпо, която довежда до бързо шестседмично ухажване, Фокс се омъжва и основава лично семейство. Следващата глава от пътешествията ѝ включва завършения с деца, които постоянно са на къмпинг.


Луксозен круизен транспортен съд с 206 души на борда заседна в Гренландия
Най-близката помощ по море е на няколко дни път
Когато кариерата на брачна половинка ѝ постанова пренасяне в Онтарио, в източната част на Канада, фамилията се впуска в премеждие, прекосявайки с кола по-голямата част от Канада. След това не престават да изследват Съединените щати, този път по източното им крайбрежие.


По-късно, когато децата на Фокс пораснали, а брачният партньор ѝ е ангажиран с бизнес пътувания, дамата се върнала към независимото пътешестване по света и траяла да го прави и след гибелта на брачна половинка си през 2015 година

„ Съпругът ми ми споделяше: „ Иди и го направи “, а аз към момента имах предпочитание да пътувам, тъй че отидох в Европа. Била съм на всички места в Съединените щати и Канада. Ходих в Монако, Австралия, Нова Зеландия и островите Кук “, спомня си дамата.

За 65-ия си рожден ден Фокс прави особено пътешестване до Шотландия, с цел да опознае страната, в която е родена, само че която напуща на тригодишна възраст, когато фамилията ѝ се реалокира в Англия. По време на това триседмично пътешестване тя наблюдава един изключително значим маршрут през страната - от родното си място в казармата на Кралските шотландци в Единбург до мястото, където фамилията ѝ дефинитивно напуща Шотландия.

За 84-ия си рожден ден Фокс посещава Норвегия, създавайки още едно незабравимо житейско прекарване: „ Да видя Северното зарево за рождения си ден беше необикновено. “

Други пътувания я водят в Австралия, където Фокс изследва Големия бариерен риф, макар че се опасява от водата. В Нова Зеландия тя наема кола и опознава цялата страна, а по време на престоя си там даже плува с делфини в дивата природа. Това прекарване изисквало да виси на гърба на моторна лодка за краката си, до момента в който делфините плували към нея.

Съвети за други пътешественици

Десетилетията на независими пътувания са научили Фокс и на доста неща за това по какъв начин да се ориентира сама в нови елементи на света. Най-важното, споделя тя, е да се чувствате удобно в личната си компания. Тя предлага да отделите време, с цел да се подготвите за първото си независимо пътешестване, като първо опознаете местността.

„ Отидете и се хранете на открито няколко пъти, с цел да свикнете да се храните сами, когато отидете в чужбина. Харесвам личната си компания, значимо да свикнете със себе си “, поучава дамата.

За планирането на пътуванията от време на време Фокс употребява помощта на туристически сътрудник. Друг път тя се ориентира в детайлите напълно сама. А в редките случаи, когато пътува с групи, тя се стреми да се откъсне.

При избора на дестинации сигурността също е преди всичко за Фокс, която постоянно резервира места за настаняване, благосъстоятелност на дами. Това, както споделя, ѝ обезпечава спомагателен комфорт.

Незавършени цели за пътешестване

Фокс не е от хората, които броят всички страни, които са посетили през годините, нито пък слага иглички в картата, с цел да записва къде е била до момента.

На 89 години Фокс споделя, че към този момент не е в положение да обикаля света с огромна раница, а интервенцията на гръбначния дирек през 2018 година поради увреждане на нервите я е забавила ненапълно - само че към момента нехайно изрежда дълъг лист с проекти за пътешестване, назовавайки завършения, които са в развой на осъществяване, или местата, които към момента се надява да посети в бъдеще.

Тя възнамерява да бъде в Малта за 65-ата годишнина от сватбата си по-късно тази година. След това тя ще посети Италия, този път за турне с хор, в който пее. И се надява да предприеме особено пътешестване по случай идния си огромен рожден ден - 90-годишнината си. Тя обмисля цялостен лист от места - Азорските острови, Канарските острови или може би още веднъж завръщане в Италия, този път за езерото Комо.

Фокс добавя, че е обмисляла да извърви и маршрута Камино де Сантяго в Испания, който е дълъг 825 км от началото до края и се вие през някои от най-забележителните пейзажи в Европа. Това е цел от листата с пътешествия, която е сложна даже за най-опитните туристи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР