89,8 процента от капацитета на домовете на МВР за настаняване

...
89,8 процента от капацитета на домовете на МВР за настаняване
Коментари Харесай

Центровете за мигранти се препълниха, стигнаха 90% от капацитета си

89,8 % от потенциала на домовете на Министерство на вътрешните работи за настаняване на мигранти към този момент са цялостни. Това излиза наяве от месечния отчет на Министерство на вътрешните работи за октомври, оповестен на уеб страницата на ведомството.

Отбелязва се растеж на заетостта им с 13% по отношение на предходния месец. Тогава тя е била 7,8 на 100. Настанените тогава са били 999, а към края на октомври техният брой е скочил на 1167. Най-голям дял от настанените мигранти заемат тези от Афганистан - над половината от общия брой.

Видим растеж има и в броя настанени в центровете на Агенцията по бежанците. Според данните от отчета за октомври заетостта на домовете към този момент е съвсем 44 на 100. В безспорни стойности това значи, че от 5160 места 2252 към този момент са заети. Спрямо септември, когато потенциалът на претовареност е бил 37,6 на 100, растежът за месец е към седем %.

За разлика от домовете за настаняване към Министерство на вътрешните работи, в тези към Агенцията за бежанците има най-вече жители на Сирия - 1447 души или 64,3 на 100 от всички настанени. Хората от Афганистан са под 30 %, оповестява „ Монитор “.

Общият брой арестувани жители на трети страни за месец октомври е 1694, което е 3 пъти повече спрямо месец септември, сочат още данните на Гранична полиция.

На вход на държавната граница са арестувани 281 мигранти, най-вече от които - 232, са хванати на границата с Турция. Отчита се 82,5% нарастване на задържаните на вход по отношение на предходния месец, когато те са били 154 лица.

На излаз на държавната граница са арестувани 258 жители на трети страни, от които 197 на границата със Сърбия.

Отчита се 4,1% понижение на закопчаните на излаз от страната по отношение на предходния месец.

През месеца са върнати общо 60 жители на трети страни, а от началото на годината техният сбор е 629. От тях 111 са върнати наложително, 390 са върнати по съглашения за назад приемане (реадмисия), 62 с наложени насилствени административни ограничения са напуснали непринудено страната със лични средства, 31 са върнати със съдействието на дирекция „ Миграция “ в осъществяване на стратегии за подкрепено (асистирано) непринудено връщане, 35 без наложена насилствена административна мярка са напуснали страната непринудено.

Сред върнатите жители на трети страни доминират лицата от Турция – 33,4%, Афганистан – 14,5% и Ирак – 8,9%.

Предадени на други страни членки на Европейски Съюз при осъществяване на процедурите за назад приемане, според Регламент 604/2013 Европейска общност (Регламента Дъблин), са 57 жители на трети страни.

Един жител на Европейски Съюз е върнат от дирекция „ Миграция “ – Министерство на вътрешните работи на съображение член 25 и член 26 от Закона за влизането, пребиваването и напускането на България на жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР