87 лв. за МВтч става токът безсрочно и за битовите

...
87 лв. за МВтч става токът безсрочно и за битовите
Коментари Харесай

Депутатите наложиха мораториум върху тока, водата и парното със задна дата - 1.1.2021

87 лева за МВтч става токът безсрочно и за битовите консуматори, и за бизнеса
Създадена бе и краткотрайна комисия за въпросите, свързани с енергийната рецесия

Дебатите останаха паметни поради 29-годишен народен представител на Политическа партия, който не помни мисълта си при първото си изявление

Депутатите постановиха мораториум върху цената на тока, водата и парното, като цената се връща каквато е била на 01.01.2021 година. В решението не е конкретизирано дали това се отнася за контролирания или и за нерегулирания пазар, което значи, че важи и за битовите консуматори, и за бизнеса. Предложението и подкрепено от всички без Движение за права и свободи. Това значи, че незабавно след публикуването на решението в държавен вестник, цената на ел. силата за потребителите става 87 лева за МВтч. Тази цена на процедура остава безрочно по този начин, тъй като и мораториумът, който утвърдиха депутатите е без период.

Средно с 11,5% трябваше да нарастне токът в цялата страна от 1 януари по предложение на КЕВР, само че това в този момент няма да се случи. Предложението за мораториум изненадващо пристигна от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и още по-изненадващо получи поддръжката на съдружното болшинство.

изрази министърът на обществената политика Георги Гьоков. Мисля, че по този начин ще създадем нещо свястно за българските жители. Даваме си ясна сметка, че Народно събрание може да взема такова решение и е доста по-логично, в сравнение с да се основават комисии, които няма да свършат нищо ", сподели Атанасова от трибуната, щом направи предлагането.

" Не чаках тъкмо от вашата парламентарна група да чуя толкоз огромна нелепост, която да измислите. Ако желаете да се припознаете като една парламентарна група с господин Гьоков... ", бе първичната реакция на Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

" Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум, има някои съображения, само че тъй като опозицията би трябвало да разсъждава отговорно, а не на инат, ще го подкрепим. Не знам по какъв начин ви хрумна, само че съм извънредно благополучен, че пристигна от вас ", съобщи Тошко Йорданов от Има Такъв Народ в отговор на предлагането на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

  " Направихте най-големия популизъм. Нямате визия какво направихте със свободния пазар на електрическа енергия в България ", реагира още веднъж Рамадан Аталай. Това решение е незаконно, сподели той и уточни, че това е нарушение на закона. Предупреди и ръководещите, че им е подложена " динена кора ".

Депутатите сътвориха и краткотрайна комисия за въпросите, свързани с енергийната рецесия и високите цени на тока. Дебатите по основаването ѝ продължиха над два часа.

“Това предложение на КЕВР е политическо. В първия ден те желаят да вдигнат цената тока. Независимите регулаторни органи би трябвало да са самостоятелни и да не подвигат цената. Да не се крием зад методологии, дано запазим българите във време на енергийна рецесия ", уточни Атанас Михнев от Политическа партия. 

По метода, по които говорихте енергично проличава лицемерие, държавническо е да понижим цената на тока, а не да създадем комисия, която да бъде съпричастна с жителите, създайте комисия, която да понижи цената. Няма по какъв начин вие да казвате какво да бъде държанието на КЕВР в случай че това в действителност е самостоятелен орган, противоречите си, това е популизъм, отговори му Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Не е обикновено в нашата страна математици да дефинират рецесията в опазването на здравето, както не е обикновено професор по медицина да приказва за енергетика, тази държавна комисия е напълно по поръчка на ГЕРБ, има и фрагменти на Демократична България, разяснява Цончо Ганев от Възраждане.

Подредете си вярно изречението. Кои са тези въпроси с енергийната рецесия, които като им отговорим ще се оправим с нея? Никоя комисия няма да може да отговори на никакви въпроси, в случай че те са дефинирани по този метод. Това е признак, че като създадем такава комисия, тя няма да знае какво прави, иронизира Тома Биков от ГЕРБ наименованието на комисията.

Ако желаеме решения, това може да се случи единствено със закон, а не с краткотрайна комисия, добави още той.

Старо парламентарно факсимиле е, че когато искаш да отложиш едно решение - създай краткотрайна комисия, уточни Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Според него задачата на тази комисия е да се трансферира отговорността към Народното събрание

КЕВР е самостоятелен орган и не би трябвало Народното събрание да взема решение каква да е цената на тока бе тезата на ГЕРБ, а краткотрайна комисия би нарушила Закона за енергетиката. От Българска социалистическа партия и Политическа партия откриха дебата като загуба на парламентарно време, а в лютия спор младият народен представител от " Продължаваме промяната " Радослав Василев си не помни мисълта при първата си поява на трибуната.

" В последните 12 години... За цените на тока ние предложихме... ", опита се да се изкаже 29-годишният народен представител, само че не можа да довърши изречението си. Това провокира смях от някои депутати в залата. Първите редици от ГЕРБ изпаднаха в смях и даже подвикваха: " Кога сте предложили нещо? " След минута опит да върже едно изречение Василев се отхвърли от изявлението си. сподели сепнато той и си седна на мястото.

Намери обаче поддръжка от един от най-старите в Народното събрание Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. " Приветствам младия сътрудник, който откри сили да излезе на тази естрада. Убеден съм, че идващия път ще се показа доста по-добре от нас, които сме дълги години тук ", насърчи го той.

Само няколко минути по-късно Василев още веднъж събра храброст да се изправи пред депутатите, само че този път бе подготвил изявлението си документално и го изчете. С изявлението си той упрекна ГЕРБ за покачването на цените на ел. силата.

" Ще се престрашите да се месите върху независмата работа на регулатора? 80% не знаят, само че регулаторът има 9 комисаря. ГЕРБ има двама. Председателят е от Демократична България. Председателят е Иван Иванов, който аз съм подкрепил. Много от вас ще се престрашат да нарушат независимостта на този регулатор ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ като изясни, че България била дадена за образец от Европейски Съюз в основаването на самостоятелен енергиен регулатор. В доста страни регулаторът се назначавал от премиера.
Той се изненада, че политиците не са очаквали новата цена на тока. Тя била оповестена в " законовия ден " - период записан в закона за енергетиката.

От " Възраждане " пък засегнаха тематиката с атомната електрическа енергия, като подканиха депутатите да прочетат мнението на Български атомен конгрес, което е  на развитето на АЕЦ " Белене ". " Там са събрани най-хубавите енергетици. Периодично излизат със мнения. Там всички можете да се запознаете с нуждата от създаване на този план. България беше наказана да заплати 600 млн. евро, което още веднъж ще тежи на съвестта на ГЕРБ ", споделиха от " Възраждане ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР