87 378 души са гласували с опцията Не подкрепям никого

...
87 378 души са гласували с опцията Не подкрепям никого
Коментари Харесай

Избори 2022: Гласовете за Не подкрепям никого догониха рекорда от 2017 г.

87 378 души са дали своят вот с опцията " Не поддържам никого " на парламентарните избори на 2 октомври, като са на път да изравнят протестния избор от 2017 година

Това демонстрират данните от междинното броене на гласовете при 99.4% обработени протоколи.

Вотът за " Не поддържам никого " беше въведен преди 6 години дружно със наложителното гласоподаване, само че нито тогава, нито в този момент има каквото и да е отношение към изборния резултат.

Гласовете на тези повече от 87 000 души се одобряват за действителни, само че на процедура са нулев избор.

Те се броят единствено за установяване на общата интензивност, само че не и за това какъв брой партии ще влязат в 48 Народно заседание или по какъв начин ще се разпределят мандатите сред тях.

При нито един от трите следващи вота през 2021 година няма толкоз огромен отлив на гласове към " Не поддържам никого " - тогава Има Такъв Народ съумя да усвои огромна част от протестния избор.



Само на президентските избори през ноември 2016 година, когато се съревноваваха Румен Радев против Цецка Цачева, е имало по-голям брой на гласовете " Не поддържам никого ".

На президентски избори обаче протестният избор има действително значение - за разлика от парламентарния избор.

Тогава цели 214 094 души са отишли до урните, само че са отказали да поддържат който и да е от над 20 претенденти за президент. Същото се е повторило и на балотажа, когато над 155 000 души са подали глас " Не поддържам никого ".

Този феномен е в пъти по-слаб при президентските избори от 2021 година (Румен Радев vs. Анастас Герджиков) - тогава под 61 000 души дават протестен избор на първи тур, а броят им се стопява съвсем двойно на балотажа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР