87 000 лв. ще струва проучването на Плоската могила на

...
87 000 лв. ще струва проучването на Плоската могила на
Коментари Харесай

87 000 лева ще струва проучването на могилата, спънала ремонта на Брезовско шосе

87 000 лева ще коства изследването на Плоската могила на Брезовско шосе съгласно направени от експертите светки. Към днешна дата обаче никой не знае от кое място ще дойдат средствата, в случай, че бюджетът за археологически изследвания, финансирани от Община Пловдив, е разпределен авансово. Вече е ясно, че работата по частта от Водния план в тази зона е замразена, тъй като Министерството на културата е разпоредило да бъде извършено не археологическо наблюдаване, а изследване. Изкопните работи са спрени с насилствена административна мярка на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство” на културното ведомство, подписана от основния контрольор в РИОКН-Пловдив.

Тя е наложена след осъществена в интервала 28-30. май инспекция по документи и на място на обекта „ Реконструкция на канализационна и водопроводна мрежа на гр. Пловдив, стадий 1, кв. 10, бул. „ Дунав – ул. „ Брезовско шосе”, актуализация 2020”. Предизвикана е след сигнал от археолога Росица Миткова, която завежда фонд „ Праистория” в Археологическия музей на Пловдив.

Комисия в състав археолозите Десислава Давидова и София Христева, представителите на РИОКН-ЮЦПР Пловдив основен контрольор арх. Емануела Маринска и контрольор Славей Коленцов е установила, че строителните действия засягат територията и охранителната зона на археологическия монумент на културата „ Селищна могила „ Плоската”.

В адмнистративния акт е маркирано, че при инспекцията на 28. май е установен ров с приблизителна дължина 10 метра, същата дълбочина и широчина близо 4 м. В профилите на изкопа е намерено съществуване на културен слой на дълбочина до 2 метра от равнището на актуалната настилка на улицата.

Специалистите означават в протокола, че изкопът към оня миг не попада в обсега на археологическия монумент „ Плоската могила”, нито в охранителната зона. Но допълват, че по-нататъшните изкопни работи, според плановата документи, могат да унищожат културни пластове.

Според протокол на МК границите на могилата юг-югоизток излизат отвън избраните с протокол от 3.07.2006 година граници и режими за запазване. Това постанова плануваните изкопни работи по „ Брезовско шосе” да се извършат под наблюдаване на археолози.

Археолозите са подхванали дейности преди да бъдат унищожени културни пластове в един от обектите, свързани с праисторията на града.

МОГИЛАТА:

Селищната могила е с повърхност към 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В интервала 1970-1972 година е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от раннонеолитната до раннобронзовата ера в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие прочие Хр.). Селищната могила е със статут на разгласен археологически монумент на културата с категория „ Национално значение” съгласно Решение №1711/962 година на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 година, са избрани границите и режимите на прилагане на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „ Плоската могила” от източната стена минава по средата на ул. „ Брезовско шосе”.

Изкопните действия, свързани с ремонта и обновяването на ВиК инфраструктурата на северната част на града се извършват от ДЗЗД „ Дунав-Брезовско”.

В Протокола на министерството на културата разпореждат неотложно да бъдат прекратени строителните действия. Следващата стъпка е Общината да подписа в най-кратки периоди контракт за избавително археологическо изследване.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР