866 са новозаразените с ковид у нас през изминалото денонощие,

...
866 са новозаразените с ковид у нас през изминалото денонощие,
Коментари Харесай

Пикът на новата COVID вълна - през август

866 са новозаразените с коронавирус у нас през миналото денонощие, сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 5189 проби, 16,69% от които позитивни.

Най-много са случаите в София – 301, и Бургас – 102.

Един човек е умрял. 417 души се лекуват в лечебни заведения, 33 в интензивно поделение. 70 пациенти са постъпили за лекуване през последните 24 часа.

Поставени са нови 1681 ваксини.

Очаква се пик през август

Теоретично пикът на лятната вълна на ковид в България се чака през август. След това към месец и половина ще е необходим още веднъж стойностите да паднат. Това предвижда в ефира на bTV проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента към този момент гони 1000. При нас към момента тя е към 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с много по-висока заболяемост ", разяснява Христова. По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на разновидността " Омикрон " си резервира способността да провокира не толкоз тежки болести.

Проф. Христова сподели още, че няма значително натоварване на здравната система в Западна Европа, тъй че това не се чака и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това оказва помощ и насъбраният ни имунитет.

Повишаване на случаите по морето

Заболеваемостта от COVID-19 по Черноморието се повишава. И във Варна, и в Бургас регистрират повишение на случаите на ковид.

Обикновено заболелите са хора в дейна възраст, както и туристи.

Според локалните РЗИ част от записаните са туристи, на които им се постанова да се тестват преди да се върнат назад по родните си места. Няма напън върху лечебните заведения.

Вълница, не вълна

През идната седмица математикът проф. Николай Витанов чака новите случаи на ковид да трансферират 1 000 дневно. По думите му обаче това е " вълница”, а не вълна, защото няма да е толкоз висока, колкото последната.

" Спокойно, към момента сме в синьо лято. След това ще минем в празни лечебни заведения и по този начин ще сме си до края на лятото. Може да се окаже, че ние сме най-ваксинираните в Европа, тъй като при нас имунизацията беше по-назад и има хора, които към момента имунитетът им държи”, изясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите на математика не се чака в България да се стигне до обстановка като в Гърция. " Там го изтърваха, очакваше се. Не взимат кой знае какви ограничения за надзор тъй като ще си скапват сезона”.

В България повишаването на заболеваемостта върви по-бавно от предстоящото. " В норма върви растежът на броя на инфектираните в огромните градове. София и Пловдив заради пътуванията и почивките в Гърция и идването от Западна Европа. Варна и Бургас - поради Черноморието”, посочи математикът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР