86 вече са случаите на на Хепатит А в столичните

...
86 вече са случаите на на Хепатит А в столичните
Коментари Харесай

От РЗИ очакват заразата от Хепатит А във Факултета да се разраства

86 към този момент са случаите на на Хепатит А в столичните квартали „ Факултета “. По този мотив доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ уточни, че наклонността е болестта да се разраства.

„ Броят на пациентите обаче ще е доста по-малък поради ограниченията, които сме подхванали “, увери той.

Николай Вушовски, зам.-кмет на регион "Красна поляна " съобщи в ефира на БТВ, че са подхванали стерилизация на адресите на болните. „ Децата са най-уязвимата група, изключително през летния сезон, когато не се поддържа задоволително добра персонална хигиена. В началото на септември направихме среща с шефовете на всички образователни заведения в засегнатите региони и ги уведомихме за ограниченията, които би трябвало да подхващат. Най-често заболелите са на възраст сред 2 и 4 години и над 6 година “, стана ясно от думите му.

Заради заплахата от зараза, родители незабавно слагат ваксини на децата си. Те недоволстват, че не са били известени авансово за разрастването на болестта и преди 15 септември. Освен това болно дете е било позволено до образователно заведение в „ Красна поляна “. Родителите се притесняват, че ограниченията които се подхващат не са задоволителни. Те упорстват за по-строг медицински надзор.

Д-р Пенчев обясни, че ваксини се слагат по преценка на персоналния доктор и тя е безвъзмездна. „ Хепатит А е болест със сезонност. Протича като типична жълтеница и без признаци. Това е повода за невъзможността за внезапно ограничение на болестта. Инкубационният интервал е 45 дни “, сподели той.

Жителите на „ Факултета “ споделят, че са били предизвестени от здравните управляващи по какъв начин да поддържат персонална хигиена, с цел да лимитират болестта. „ Казаха ни по-често да си мием ръцете и да ги мажем с дезинфектант “, показа майка от квартала.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР