86% не одобряват мораториума върху лекарства и явно решението на

...
86% не одобряват мораториума върху лекарства и явно решението на
Коментари Харесай

Трима от четирима не вярват, че новият закон ще спре корупцията

86% не утвърждават мораториума върху медикаменти и очевидно решението на ГЕРБ да го анулира е било вярно съгласно обществото. Мнозинство от 75% пък не има вяра, че новият антикорупционен орган действително ще успее да свърши нещо. Българите явно чакат спорещите по въпроса за втория въжен превоз на Банско страни да реализират някаква форма на общо решение по какъв начин това да се случи. Развитието на ски туризмакато цяло се поддържа. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че изгодата от туризма остава най-много за малко на брой богати. Обострената обществена сензитивност прави по този начин, че 80% намират идното повишаване на водата за изкуствено, без да регистрират оповестените от ВиК бранша вложения.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен по специфична панелна методика, която обезпечава представителност на данните, на 19 и 20 декември измежду 800 души в цялата страна. Тези сондажи пораждат бързи хипотези за динамично изменящите се събития.

Във безконечната алтернатива " напредък или природа " българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя въздействието на обществените проблеми в България. 48% споделят, че стопанската система е по-важна, а на процедура съвсем също толкоз – 44% посочват природата. Дяловете на отговори " природата " е относително висок и съпоставим с европейската картина на настройките.

Опазването на природата и развиването на бизнеса и туризма не си опонират в мозъците на българите – както " Галъп интернешънъл " към този момент означи в собствен сондаж от преди година.

Взаимните обвинявания на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, болшинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни изказване, че част от еколозите в действителност преднамерено пречат на българския туризъм в името на външни ползи. Също болшинство, от 58%, приема, че развиването на ски-туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а единствено на малко на брой богати хора.

Когато пък би трябвало да изберат кое от двете е по-вярно, 45% споделят, че зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват задоволително писти. Останалите се двоумят.

Вероятно, съпричастността към ски спорта е към момента малко по-далечна за българите, тъй като 83% декларират, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът фактически е значим бранш з страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип утвърждават градежа на нови писти и уреди.

67% са кардинално за създаване на втория кабинков въжен превоз. Очевидно, напрежението в обществото по тази тематика пораства и изходът може да бъде само някаква форма на общо решение сред двете обрисували се страни. Например, над 90% от българите – автоматизирано одобряват, че за всяко отсечено дърво би трябвало да се засаждат три нови.

В опита си в допълнение да тества сходни въпроси, свързани с алтернативата вложения и обществена цена, " Галъп интернешънъл " попита респондентите дали повишаването на водата е неизбежно, или изкуствено – единствено с цел да се ревизира дали и до каква степен хората възприемат обяснението за вложения във ВиК-мрежата. Както може и да се чака, 80% намират идното нарастване за изкуствено. Протестите против новите цени на водата са поощрени от публичното мнение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР