86 на сто от работодателите у нас са готови да

...
86 на сто от работодателите у нас са готови да
Коментари Харесай

Половината работодатели са готови да наемат украинци веднага

86 на 100 от работодателите у нас са подготвени да наемат украинци незабавно, като всеки трети е подготвен да обезпечи квартира, а всеки четвърти - и превоз до работното място. Това демонстрират данни на Агенцията по заетостта.

208 работодатели са попълнили анкети на организацията до края на предходната седмица, като са оповестили над 1300 работни места. Най-много са те в секторите " Информатика ", " Компютърни науки ", " Комуникационна компютърна техника ", " Машинно инженерство ", " Електроника ", " Сценични технологии " и " Туризъм ".

Мобилните екипи на организацията не престават да интервюират пристигналите у нас украински жители в местата, където те са настанени, и ги срещат с изискванията на труд и офертите за работа. Те са съветвали над 1000 украински жители до края на предходната седмица. Почти половината от тях са декларирали подготвеност да стартират работа. 65 на 100 желаят това да стане незабавно, други 20 на 100 - в границите на идващите 6 месеца.

65 на 100 от пристигналите у нас украинци са висшисти, а всеки трети е със приблизително обучение. Като цяло те избират работа в хотели, заведения за хранене, като продавач-консултанти или касиери. Желаните места за работни места са Варна, Бургас, София-град, София област, Шумен и Пазарджик, сочи статистиката на трудовата организация.

" Министерството на труда и обществената политика е в цялостна подготвеност за оказване на поддръжка и подпомагане на украинските бежанци ", сподели общественият министър Георги Гьоков по време на онлайн среща с министъра на обществената политика на Украйна Марина Лазебна. Основна тематика е била закрилата и обезпечаването на филантропична помощ за украинските деца. За възстановяване на междуинституционалното съдействие за обезпечаване на протекция на непридружените деца е създаден координационен механизъм. Сред ограниченията за протекция в фамилна среда са обезпечаване на педагогическа, психическа и правна помощ.

Все още се създава механизмът, по който украинските жители със статут на краткотрайна протекция ще получават еднократно ваучери на стойност 100 лв. за храна и артикули от първа нужда, разясниха за БНР от общественото министерство. За да имат право на друго подкрепяне, те би трябвало да имат и регистрация по сегашен адрес.

Всеки, който дава отговор на изискванията за достъп до обществената система, може да се обърне към дирекция " Социално подкрепяне " по сегашния си адрес и да подаде заявление, с цел да се реши правото на разпределяне на помощи. Те могат да бъдат еднократна в размер на 375 лв., еднократна за издаване на персонална карта и месечна обществена помощ. Правоимащите би трябвало да поставят четири часа публично потребен труд за интервал от 14 дни всеки месец. За получилите краткотрайна протекция е налична и целева помощ за отопление. Тези молби обаче ще се подават сред 1 юли и 31 октомври и са за идващия отоплителен сезон.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР