86-годишен мъж, който бил спортист, също е спасен от бактерията-

...
86-годишен мъж, който бил спортист, също е спасен от бактерията-
Коментари Харесай

86-годишен мъж също e бил спасен от „бактерията човекоядец“

86-годишен мъж, който бил състезател, също е избавен от бактерията- канибал. Това се е случило още веднъж това лято, и също в Бургас, само че в болница „ Сърце и мозък “. Както Труд news към този момент писа, поради климатичните промени- огромните и дълго траяли горещини, бактерията, която яде плът и е смъртоносна, към този момент се среща и у нас. Жена е била избавена в разгара на сезона- през август в УМБАЛ, откакто плажувала на „ Силистар “, а трима други пациенти са потърсили помощ в болница „ Сърце и мозък “.

86 годишният пациент и още двама мъже, над 70 година възраст, са били с недоволства от леки зачервявания, сходни на обриви, и слаби оттоци по крайниците. Състоянието им се утежнява извънредно бързо, а симптоматиката е сходна – некрозиране на кожата, високи равнища на възпалителните маркери (CRP), спадащи равнища на тромбоцитите, заради което лекарите не могат да подхващат оперативно лекуване, до момента в който не стабилизират виталните индикатори на пациентите.

Лабораторно е изолирана Vibrio vulnificus – тип бактерия, която предизвиква сериозна форма на болестта вибриоза. Инкубационният интервал е къс –едва няколко часа след контакта с бактерията, тя очевидно се популяризира. Симптомите включват тресчица, настинка, зачервяване на кожата или обрив, който бързо се подува и става мъчителен, напълнени с течност мехури по кожата, гадене и повръщане, диария, зашеметяване, фебрилност, пристъп или уязвимост (признаци на ниско кръвно налягане), комплициране или променено психическо положение, интензивен сърдечен темп. Бързо разпространяващите се мехури унищожават тъканите за броени часове, а пациентите изпадат в животозастрашаващо положение на сепсис и потрес. Тъканите не престават да умират, тъй като бактерията се „ храни “ с тази тъкан. Обикновено се стига до ампутация. Мъжете се заразяват по-често от дамите, а пациентите над 40-годишна възраст са изложени на нараснал риск, оповестиха във вторник от здравното заведение.

24 часа след постъпването в „ Сърце и Мозък “ и тримата са преведени в реанимация. Краката им са обхванати от обширни кожни некрози и огромни мехури, съдържащи некрозирала тъкан и гнойна зловонна течност. В незабавен порядък са извършени всички нужни диагностични процедури и е подхванато лекуване. Приложени са лечения с три типа антибиотици, ежедневни превръзки след отстраняването на некротичната тъкан. Налага се пациентите да бъдат интубирани. През цялото време те са изолирани в независими болнични стаи и обособени реанимационни пространства, а РЗИ е осведомена навреме. Лекарите неотложно образуват екипи от реаниматори, съдови хирурзи, микробиолози и външни консултанти. Всички работят, спазвайки строги хигиенно-санитарни ограничения. Близо месец медиците се борят за живота на своите пациенти.

За страдание, двама от тях не съумяват да преборят рисковата бактерия. В резултат на безотказни старания, лекарите съумяват да спасят третия мъж – някогашен състезател на 86 година, който е изписан от болничното заведение в устойчиво положение, с подробни инструкции за домашно лекуване и рехабилитация. Предстоят регулярни контролни прегледи и дълготрайно следене на пациента от експертите на „ Сърце и Мозък “.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР