85 154 150 лв. са средствата по т. нар. голям

...
85 154 150 лв. са средствата по т. нар. голям
Коментари Харесай

Връщаме 85 млн. лв. по големия проект за Спешната помощ

85 154 150 лева са средствата по така наречен „ огромен план “ за Спешната помощ, които ще би трябвало да върнем на Европейска комисия. Това се постанова, защото макар неколкократното му удължение (общо с три години, последно – до 25.12.2023 г.), страната ни няма да успее да извърши 90% от дейностите по него, каквото е условието, с цел да се финансира той с европейски средства.

Всичко това стана ясно от думите на здравния министър проф. Христо Хинков, който депутатите от здравната комисия изслушаха особено по тематиката.

Припомняме, планът е с бюджет 163 млн. лева и включва модернизиране или градеж на обекти на Спешната помощ, съоръжение с здравна инсталация и обзавеждане на въпросните обекти, както и доставка на 400 коли за спешна помощ.

От тези три съставния елемент изпълнен съвсем напълно е единствено един – този, засягащ здравната инсталация и офис обзавеждането за незабавните отделения и незабавните центрове.

Проблемът с прословутите 42 високопроходими коли за спешна помощ към момента не е решен дефинитивно, стана ясно от думите на министъра, въпреки останалите от дълго време да са доставени и в приложимост.

Най-сериозният проблем обаче е при осъществяването на частта, засягаща ремонта или построяването на нови незабавни отделения, ЦСМП и филиали. Проектът включва общо 235 обекта от системата на Спешната помощ – незабавни отделения на 22 държавни лечебни заведения, 27 центъра за незабавна помощ и техните 169 филиала, както и шест изнесени екипа. За 84 от тези обекти е планувано ново строителство, а за 151 – преустрояване и ремонт.

От всичко това досега са завършили дейностите по едвам 31 обекта, а 45 ще бъдат приключени до края на годината, стана ясно от думите на проф. Хинков. Всички останали 159 обекта са в друг стадий от идна за оповестяване социална поръчка до осъществявани все още строително-ремонти действия по тях.

Поради тази причина работата по довършването на плана ще се финансира със средства от държавния бюджет, сподели министърът. Според него Министерство на здравеопазването може да се оправи с всичко оставащо доникъде на 2025 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР