84 язовира са били ремонтирани без книжа и контрол. А

...
84 язовира са били ремонтирани без книжа и контрол. А
Коментари Харесай

Регионалният министър: 84 язовира са били ремонтирани без книжа и контрол

84 язовира са били ремонтирани без бумаги и надзор. А те са част от 400-те водоема, избрани като евентуално рискови. Това заяви районният министър Иван Шишков по време на инспекция на  язовир „ Тополово 2 “ в община Асеновград, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Шишков цитира заключението на Дирекцията за народен строителен надзор, която е проверила дребна част от рисковите язовири, за чийто ремонт страната е отпуснала половин милиард лв..

Язовир „ Тополово 2 “ е безусловно опустошен. Причината – по време на ремонта се случва повреда, която унищожава язовирната стена. В момента оборудването е празно и по него не се работи. Министър Шишков разяснява, че този язовир е индикативен за това по какъв начин страната си е разрешавала да строи нелегално в интервала 2019 - 2021 година – без планове, без позволение за градеж, без надзор и гаранции, съобщи Нова тв.

„ При бент. „ Тополово 2 “, с изключение на ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на повредата ”, сподели Шишков. „ Държавата е осигурила пари, упълномощила е планиране, има направен план, само че след това плановете не са утвърдени, а стартират противозаконни поправки. Няма контрол на ремонтите, не са правени инспекции. Нямаме въвеждане в употреба. Липсата на правилник, контрол и надзор води до повреди. За страдание не знаем дали и други язовири могат да аварират по този метод, тъй като са без строителни бумаги “, разясни служебният районен министър.

От юли 2023 година има разрешителни бумаги за премахване на повредата на язовир „ Тополово ” 2. По думите му поради неналичието на правна рамка няма по какъв начин да се завършат нелегално започнатите поправки. Според него виновността е на страната в интервала 2019-2021 година, като тя се явява възложител и реализатор.

„ Мащабът на противозаконното строителство е голям, пред съществено предизвикателство сме “, съобщи Шишков.

В инспекцията на оборудването участваха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР