84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани

...
84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани
Коментари Харесай

84 язовира са ремонтирани незаконно у нас

84 язовира от 400, избрани като евентуално рискови, са ремонтирани нелегално, без нужните строителни бумаги и надзор.

Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, който през днешния ден инспектира язовир „ Тополово 2 “ в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за народен строителен надзор, която е направила инспекция на дребна част от рисковите язовири, за чийто ремонт страната е отпуснала половин милиард лв..

Язовир „ Тополово 2 “ е безусловно опустошен, откакто в хода на ремонтните действия се случва повреда, която унищожава язовирната стена. В момента оборудването е празно и по него не се работи. Министър Шишков разяснява, че този язовир е индикативен за това по какъв начин страната си е разрешавала да строи нелегално в интервала 2019 - 2021 година – без планове, без позволение за градеж, без надзор и гаранции. Той акцентира, че при бент. „ Тополово 2 “, с изключение на ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на повредата. „ Държавата е осигурила пари, упълномощила е планиране, има направен план, само че след това плановете не са утвърдени, а стартират противозаконни поправки. Няма контрол на ремонтите, не са правени инспекции. Нямаме въвеждане в употреба. Липсата на правилник, контрол и надзор води до повреди. За страдание не знаем дали и други язовири могат да аварират по този метод, тъй като са без строителни бумаги “, сподели арх. Шишков. Той увери, че повредата на бент. „ Тополово “ 2 ще бъде отстранена законно, защото от юли м.г. има позволение за градеж за премахване на повредата.

„ Много пъти разясних проблемите с противозаконните поправки на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, с цел да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, само че хората, които ни вкараха в строителния капан, отхвърлиха да поддържат законите промени “, уточни арх. Шишков. И добави, че поради неналичието на правна рамка няма по какъв начин да се завършат нелегално започнатите поправки. Според него виновността е на страната в интервала 2019-2021 година, като тя се явява възложител и реализатор.

„ Мащабът на противозаконното строителство е голям, пред съществено предизвикателство сме “, съобщи арх. Шишков.

В инспекцията на оборудването се включиха също заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР